Празничен звън на църковни камбани за 170 -годишния храм в Брежани на Димитровден

Световноизвестният хор за църковнославянски песнопения „Йоан Кукузел“ съпроводи тържествената света литургия по случай 170-годишнината на храм „Свети Димитър“ в Брежани. Камбаните на храма в симитлийското село забиха тържествено. Един от най-старите действащи храмове празнува на Димитровден.
Тържествената литургия бе водена от митрополит Серафим и свещеници от Неврокопска епархия. Владиката  благослови миряните и им пожела закрилата на Свети Димитър Солунски
Беше отслужен водосвет и раздаден курбан на всички миряни, дошли да се поклонят на стария и красив храм.
Храмът посрещна местни и гости ремонтиран и обновен. Това стана факт с помощта на Община Симитли, Сдружение „Хора и традиции“, мащабна дарителска кампания и безвъзмездния труд на жителите на селото.
Построен през 1847 година два пъти опожаряван и два пъти възстановяван, храмът и   днес обединява и 170 години е носител на християнски ценности, българщина и естетическа култура.
Тук се пазят икони от първата задруга на Банските зографи, икони от Беровските зографи, както и икони от руските зографи, рисували и храм „Александър Невски” – София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене