Вицепремиерът Валери Симеонов доведе правителствена делегация в Банско

Унгарско-българска делегация, водена от заместник министър-председателя, Валери Симеонов, бе на посещение в Банско като част от официалната програма по повод Деня на унгарско-българското приятелство – 19 октомври.

Държавният секретар на министерството на човешките ресурси в Унгария – Миклош Шолтес, неговият главен отговорник – Тирчи Рихард, народния представител в унгарския парламент с български произход – Симеон Варга, бяха част от делегацията, като от българска страна присъстваха още Мариана Николова – началник на политическия кабинет на г-н Симеонов и Георги Николчев – съветник по икономическите и демографските въпроси.

Официалните лица бяха посрещнати от кмета Георги Икономов, който лично ги запозна с местните забележителности, историята и духа на града. В рамките на посещението, г-н Шолтес придоби представа за възможностите на най-добрия курорт в Източна Европа, за профила на туристите, посещаващи Банско през различните сезони, както и за политиката на местната администрация, да намалява сезонността чрез провеждането на редица културни и фестивални събития през летния сезон. Държавният секретар Шолтес и депутата Симеон Варга, поеха ангажимент да лобират за побратимяването на Банско с град в Унгария и да работят за популяризирането на дестинацията сред унгарците.

„Основите за по-тесни взаимоотношения са положени, още повече, че в Будапеща се намира една от най-запазените български общности, където нашите традиции и изкуство се ценят и поддържат и до днес. Благодаря на г-н Симеонов, затова че оцени Банско по достойнство, включвайки града ни в официалната междуправителствена програма. Вярвам, че Банско на свой ред е представило България достойно” коментира Икономов официалното посещение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене