Глад за тютюн в Сатовча, стопаните се надяват на високи изкупни цени

Рекордни изкупни цени очакват тази година тютюнопроизводителите в Пиринско. Качеството на продукцията е много добро, но количествата са малко. Затова фирмите буквално обикалят от къща на къща, за да спазарят зеленото злато.

„Експертите са категорични, че качеството на тютюна е отлично. Търсенето е по-голямо от предлагането. Всичко това означава едно – трябва цените да са доста по-високи в сравнение с миналата година, когато средните цени бяха 7,00 лева за килограм. Сега тютюнопроизводителите твърдят, че няма да дадат и килограм на тази цена”, коментира кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов.

Тази година произведената продукция е много по-малко в сравнение с предходната. Във Вълкосел сега са произведени не повече от 300 тона, което е с една трета по-малко. Заради дългогодишните проблеми с изкупната кампания в региона много домакинства се отказаха от този поминък.

Фирмите наддават и за тютюна в симитлийското село Долно Осеново. Обещават да платят всичко в тридневен срок.

В момента обаче е сухо времето и не може да се предаде продукцията. Необходимо е да има влага, за да може тютюнът да се направи на калъпи и да се предаде на фирмите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене