Лекарите безпомощни! 48-г. мъж от Югозапада почина от инфаркт, мислел, че има киселини, тъпчел се с лекарства за успокоение

48-годишният Атанас Китанов от Благоевград издъхна от масивен инфаркт в благоевградската болница. През нощта той е приет в спешно отделение в изключително тежко състояние, с ниско кръвно налягане – под 70, изпаднал в кардиогенен шок.

Младият мъж, който е бил активен пушач, имал оплаквания от месец, усещал тежест в гърдите, но отдавал симптомите на киселини в стомаха и приемал медикаменти за успокоение. След приема им се чувствал добре и затова решил, че има гастроентерологичен проблем, и не потърсил лекарска помощ, защото бил здравно неосигурен. В събота през нощта състоянието му станало критично, получил масивен инфаркт, което довело до белодробен оток със затруднено дишане. Предприети са интензивни действия от кардиолози, няколко часа продължила борбата за живота му, но за жалост фаталният край настъпил. Мъжът издъхнал от масивен инфаркт с остра сърдечна и бъбречна недостатъчност в интензивния сектор на кардиологично отделение на МБАЛ – Благоевград.

Тревожната статистика сочи, че възрастовата граница на получилите инфаркт спада застрашително – до 47-57-годишни. Всеки трябва да знае, че внезапна, стягаща болка в гърдите, траеща повече от 5 минути, изисква незабавно да се потърси лекарска помощ, категорични са докторите.

„Касае се за тежък случай, пациентът е приет, изпаднал в кардиогенен шок, със сърдечна недостатъчност”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той поясни, че киселините в стомаха също могат да предхождат инфаркт. Хората си мислят, че сърдечният удар трябва да бъде болка в лявата част на гръдния кош, но това не е остра болка, а по-скоро дискомфорт, чувстван в центъра на гръдния кош с притискане или стягане. Умората, тежестта в гърдите и недостиг на въздух не трябва да се подценяват.

Близките на починалия Ат. Китанов, който живее на бул. „Васил Левски“, са отказали извършване на аутопсия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене