Бивш иманяр се запали по археологията, от 4 г. работи на разкопките по трасето на АМ „Струма“

Строителният работник Кирил Тасев от гр. Кочериново се е запалил по археологията. Четвърта година той се включва да работи на разкопките по трасето на АМ „Струма“. От един месец е с групата край благоевградското село Покровник.

„Допреди 5-6 г. се занимавах с иманярство, купих си дори специален апарат за откриване на метали под земята. С приятели обикалях по полето на Рилското корито и по планината, но не открихме нищо ценно и се отказах. От един месец работя на разкопките край Покровник, изкопал съм десетки монети, части от керамични съдове, усещането, когато под лопатата ти попадне старинна монета или вещ, е невероятно, затова се влюбих в археологията. Завчера открихме еднометрова керамична тръба от водопровод. Явно римското селище, върху което копаем, е било с добра инфраструктура. Тръбата е престояла под земята 17 века и е здрава. В момента археолозите я почистват. Ако направим сравнение с наше време, водопроводът тогава е бил много по-качествен и здрав, отколкото сега. Днес сменяват тръбите, а те след няколко дни аварират, коментира 47-г. Кирил Тасев.

Вчера трима души, работещи на разкопките, напуснаха обекта и си тръгнаха недоволни от условията на работа, въпреки че дневната надница е 25 лв. чисто, след удръжките“, заяви К. Тасев.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене