Продават вила „Калина“на Цветан Василев в Банско!

Хотелската империя на духналия в Белград Цветан Василев отива на търг

 

Калин КАЛИНОВ
Разпродажба на контролираната от Цветан Василев хотелска империя започват синдиците на фалиралата КТБ. След години дела и врътки от страна на скандалния банкер властите най-после успяват да си върнат контрола върху фирмата му „Сана Спейс Хотел Хисаря“.
Така първият актив, изваден на тезгяха, е четиризвездният хотел „Белмонт“ в курорта Пампорово. Според съобщения на частния съдебен изпълнител пететажната сграда на луксозния комплекс с площ близо 2000 квадрата е оценена на почти 5 млн. лева. Наддаването за имота предстои в началото над другия месец. Скоро след това предстоят търгове и за останалите активи на фирмата „Сана Спейс Хотел Хисаря“
Дружеството е част от империята на Цветан Василев и преди затварянето на трезора се сдобива с апетитни хотели и имоти в най-добрите туристически дестинации в България. Такива са хотел „Сана Парк Ризорт“ в курорта Св. св. Константин и Елена, хотел „Сана Спейс“ в град Хисаря, къщи за гости „Тинтява“ и „Невена“ в с. Боженци, хотел „Глициния“ във Варна, хотел „Белмонт“ в курорта Пампорово, вила „Калина“ в град Банско, хотел „Олимп“ в град Тетевен.
След фалита на КТБ се изясни, че парите за сделките са осигурени чрез кредити за над 52 млн. евро. Впечатляващите суми са отпускани на кухи фирми, притежавани по документи от портиера Васил Дойчев, като целта е замитане на следите от страна на Цветан Василев, обявиха преди време синдиците на банката.
След рухването на банката Цветан Василев моментално направи опит да спаси имането си, прехвърляйки го на подставени лица. Така чрез серия финансови врътки се оказа, че фирмата собственик на хотелите дължи милиони кредити на други дружества. Новите фирми правят опити да прилапат акциите в замяна на задълженията. Наглата врътка става повод синдиците да подадат сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров. В крайна сметка номерът не минава и след серия дела акциите на фирмата – собственик на хотелите, са запорирани и започва разпродажбата им заради дълговете към КТБ.
Схемата с хотелите Цветан Василев далеч по-успешно приложи при други свои имоти, купени с пари от фалиралата банка. В резултат собственици на луксозни къщи и огромни апартаменти станаха клошари, шофьори, земеделски производители и дори бежанец от Алжир. Без много шум пионките на банкера беглец успяха да се сдобият с имоти, оценявани на десетки милиони левове. В замяна те плащат многократно по-ниски цени.
Самата схема е реализирана от дъщерята на Цветан Василев Радосвета. Възползвайки се от мудността на прокуратурата, тя през миналата година успява да прехвърли на доверени кадри апартамент от 200 квадрата в затворен столичен комплекс. Скоро след това банкерската щерка успешно прехвърля и два огромни имота в баровски комплекси, вдигнати с пари на КТБ, край Варна и Царево. Самата тя в миналото ги купува от фирми на банката с пари, дарени от баща си. Година след като замитането на следи става факт, за случая се сети и прокуратурата, която обвини Радосвета Василева за пране на над 2 млн. лева. Според магистрати става дума за парите, с които младата дама е купила имотите. Тяхната продажба на подставени лица тепърва ще се обжалва в съда.

ПОЛОВИН МИЛИАРД ИЗЧЕЗВА

Имущество за стотици милиони левове е успял да спаси Цветан Василев след фалита на КТБ, обявиха наскоро разследващи. Според председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев сумата дори е половин милиард лева. По думите това е цифрата на активите на КТБ, които са се изпарили безследно. Голяма част от средствата са вложени в имоти. Малко преди фалита на банката те са прехвърлени на подставени лица.
„Искът, който сме внесли в съда за конфискуване на имуществото на КТБ, е в размер на 2,2 милиарда лева, от които около милиард и половина е реално обезпечено с взимания от действащи дружества, акции на много сериозни български компании и имоти. Разликата от над 500 милиона необезпечени липси не ги намираме, но виждаме, че тези пари са минали през банкови сметки и че те са незаконни“, обяви Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене