Пожарникари доброволци в Гърмен няма да плащат административни такси

Ставаш част от доброволното формирование за предотвратяване и овладяване на пожари и бедствия – не плащаш за административни услуги в общината. Тази практика реши да въведе Община Гърмен, за да сформира доброволчески отряд, който да реагира при кризисни ситуации в района. Причината е, че няма кандидати за звеното, което по закон трябва да бъде създадено.

До момента едва петима са се записали, а трябва да са поне 20. За да реши проблема, общинският съвет прие решение, с което освобождава членовете на доброволческия отряд от заплащане на такси за административни услуги в общината. Те получават и още една привилегия – плащат за своите деца само 50% от таксата за ползване на детски ясли и градини на територията на общината.

„Търсим начин да стимулираме хората да попълнят доброволното формирование. Защото техният труд е доброволен и не се заплаща. Дават им се само безплатни дрехи и оборудване, правим им и застраховка. Никой не можем насила да принудим да се запише. Затова взехме тези решения, с които да мотивираме мъжете, които ще станат част от доброволното формирование”, обясни кметът на община Гърмен – Минка Капитанова.

Кандидатите е необходимо да са навършили 18 години, да са клинично и психически здрави, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, да са способни да поемат отговорност, да имат умения за работа в екип. Нужно е да внесат заявление за членство в доброволното формирование, свидетелство за съдимост, копие от документ да придобито образование, специалност или правоспособност. Изискват се още писмено съгласие от работодателя и декларация за съгласие за обработка на данни, актуална снимка, копие от лична карта, копие от документ за правоспособност за извършване на дейност със специална техника, ако има такъв, копие от свидетелство за правоуправление на МПС за съответната категория, ако има такова.

Комплектът от документи за членство в доброволното формирование може да бъде подаден всеки работен ден в деловодството на община Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене