Най-добрият клас

Юлия БАЙМАКОВА

Те са двадесет и четири момичета и момчета и имат самочувствие не само защото са големи ученици – не в първи или втори, а вече в ТРЕТИ клас, но и защото са победители! И каква чудесна награда получиха – двудневна екскурзия по маршрут, който сами си избраха! От завръщането им мина доста време, но те продължават с възторг да разказват за Рилския манастир, за Цари Мали град, Боровец, двореца „Царска Бистрица“ и Самоков.

„Видяхме страхотни неща!“ – радва се Теодоси Караяков и описва забележителностите, които са посетили. Не пропуска да спомене за лифта и въжения мост в крепостта Цари Мали град и за прозрачния асансьор в 4 -звездния хотел на Боровец! Съученичките му Мартина Тодорова и Марина Зайкова също споделят впечатленията си от това, което са научили и преживели по време на екскурзията. Запомнили са и обучението по толерантност, което е било много интересно, защото са участвали в игри с цветя.

Разговарям и с класната ръководителка на децата – ст. учител в начален етап Емилия Москова, и заедно връщаме лентата назад. Когато през месец април Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за първи път инициира конкурс „Най-добрият клас“, преподавателката решава, че нейните ученици заслужават да участват, и изпраща обосновка до Комисията. Тогавашният ІІ б клас на Трето основно училище „Братя Миладинови“ в град Гоце Делчев отговаря напълно на критериите – има висок успех, не е допуснал нито едно неизвинено отсъствие, като сплотен колектив е провеждал редица инициативи и се е включвал в благородни каузи. До децата винаги са били техните родители и наравно с тях са участвали във всички изяви. Така е било и на тържеството „Дарове на есента“, и на възстановката „Битката при Онгъла – 680 г.“, за която родителите са изработили целия реквизит, и по време на инициативата „Един ден в обувките на татко“, и на спортната проява „Големият турнир“. Заедно са се включили и в благородната инициатива в подкрепа на хората от село Хитрино.

Мотивирането на толкова малки деца да усвояват старателно учебния материал и да се включват активно в извънкласни дейности не се постига лесно и бързо, а е плод на продължителен и целенасочен труд.

„При нас няма наказания, а само стимули – споделя г-жа Москова. – Три пъти в седмицата връчваме медали на двама ученици, които са с най-добри прояви. Правим им снимки под портрета на Левски, които качваме в нашата група във фейсбук, както и на сайта на училището. Няма ученик, който да не е бил с медал поне два пъти. Децата много се радват, някои дори спят с медалите си, показват ги на гости… и най-важното – стараят се отново да ги получат. Така от първи клас досега.“

Класната ръководителка добавя, че за успехите на децата заслуга има и госпожа Магдалена Факова, която през миналата учебна година е била ръководител на група – целодневно обучение. От голямо значение е и подкрепата от страна на ръководството на училището, което предоставя необходимите условия за работа.

Постиженията на класа за учебната 2016/2017 година са оценени по достойнство от 14 – членна комисия, състояща се от педагогическите съветници в училищата, психолози, представители на Дирекция „Социално подпомагане“ и на медиите. При строг регламент всеки член на Комисията, оглавявана от заместник-кмета на Общината и председател на КБППМН Валери Сарандев, е оценявал по точкова система кандидатите. Победителят е обявен от кмета Владимир Москов на общоградското тържество в чест на Деня на българската просвета и култура 24-ти май. Тогава класът получава грамота и възможност за екскурзия, която решава да проведе в навечерието на новата учебна година. Тя е осъществена благодарение на проект, по който Общината работи отдавна – „Образователна и социална интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и социално уязвимите групи в община Гоце Делчев“, финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Завърнали се от екскурзията, доволни и щастливи, децата се срещнаха с кмета на Общината – господин Москов, за да му благодарят лично за това, че трудът и старанието им са забелязани и поощрени. Още отсега те са амбицирани да запазят челната си позиция и през новата учебна година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене