На дълга шарена черга за седма година в Шишковци седнаха заедно българи, сърби и македонци

Шарена балканска черга, кърпена и прекроявана от войни и конфликти, но останала цяла, разпънаха за седма година в кюстендилското село Шишковци, в което е творил художникът Владимир Димитров-Майстора. Тук си дадоха среща магията на балканския фолклор, чиято мелодия е една, но макар че се пее на различни езици, тя е разбирана от съседните народи – българи, македонци и сърби.

Празникът се организира от Сдружение „Роден край“ с председател Борислав Крумов със съдействието на кмета на Шишковци, Климент Терзийски. Той бе открит навръх Деня на независимостта на България. Акцент в тазгодишното издание бяха уникалните български шевици от Кюстендилско.

В селото на Майстора пристигнаха над 2000 изпълнители, които в рамките на три дни – от 22. до 24. септември, забавляваха всички местни жители и гости. Традиционно бяха проведени демонстрации на стари занаяти, кулинарна изложба – конкурс, народни борби за агне, състезание по бързо рязане на дърва, варене на ракия и  още много други атракции.

Студенти от Националната художествена академия подредиха изложба на картини и скулптури.

През втория ден на кулинарната изложба специални гости бяха представители на Сдружение “Весели пенсионери“ от Пробищип, Македония, които показаха как се прави „Зелника на баба“. Привечер всички присъстващи се насладиха на изпълненията на Поли Паскова, а за подрастващите бе организирана младежка дискотека.

Днес отново е предвидена богата фолклорна програма с участието на състави от региона, както и народни борби за мъже и жени. Победителите ще получат две агнета.

Със свой концерт се представиха младата изпълнителка Василиа Петрова, която завоюва второ място на „Детски Пирин фолк“ 2017, и Дует „Пирин“. Програмата включваше още демонстрации на клуб “Авио ракето моделизъм“, урок по фолклорни танци на открито.

„За поредна година спазихме традицията и седнахме на една обща черга – на балканската. С този фестивал показваме, че между нас, балканските народи, няма разлика и можем да бъдем заедно в едно общо европейско семейство“, заявиха организаторите на уникалния фестивал – Борислав Крумов и Климент Терзийски.

infomreja

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене