Над 300 деца ще огласят вековните къщи на Ковачевица с песните си

Детски национален фолклорен сбор „Минало в бъдещето” зарадва малцината жители на гърменското село Ковачевица и стотиците гости на населеното място. Къщи на два века в архитектурния резерват бяха огласени от песните и разтърсени от танците на над 300 талантливи деца. Сред участниците има фолклорни състави от всички краища на страната.

През целия ден в родопското село майстори ще показват как се кове желязо, как се правят кошници, как се калайдисват съдове, как се правят дърворезби, как се обработват кожи и се изработват керамични сувнири и съдове.

Кръшните хора на мегдана в Ковачевица събраха заедно жители и гости на селото.

„Целта на това музикално събитие е да съхраним нашето минало – песните, танците и занаятите, както и опазването на автентичността на селището с активното участие на младото поколение. Радвам се, че се прави за втора поредна година. Това означава, че тази проява става традиционна”, заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Народната музика и танц ще завладеят публиката на две локации – голяма сцена пред основно училище „Йордже Димитров“ /в началото на селото/ и втора – на поляната в двора на Жярова къща.

Специални гости на фестивала са едни от най-добрите детски ансамбли в България:

– ансамбъл „Пламъче“ – гр. София;
– ТА „Звездица“ – гр. Димитровград;
– ТА „Балканска младост“- гр. Етрополе;
– ПТА „Северняче“ гр. Попово;
– Детска школа към ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив.

Детски групи и ансамбли от региона, ще запознаят гостите с местното културно наследство и традиции.

Организатори на сбора са „Сдружение Минало в бъдещето“ с.Ковачевица, местни инвеститори, родолюбиви българи и частни лица. За втора година съорганизатор е Детски танцов ансамбъл „Пламъче“ – Children’s dance ensemble „Plamache“.

Събитието се провежда под патронажа на кметския наместник – Кирил Жуглев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене