Песен на 13-годишна ученичка от Добринище влиза в учебник по музика за втори клас

Песен на един от славеите на школата по народно пеене и народни инструменти в Банско, 13-годишната Ива Павлевичина, влиза в учебника по музика за втори клас на едно от българските издателства. Народната песен „Я подай ми, Донче ле“, която се изпълнява от нея и е по аранжимент на ръководителя й Марин Бърдарев, ще се изучава от някои от второкласниците още през тази учебна година. Текстът на песента и илюстрациите на Ива са поместени на страниците, на които децата ще изучават темата за българските народни инструменти, в която е включена и тамбурата.

Резултат с изображение за 13-годишната Ива Павлевичина

Песента „Я подай ми, Донче ле“ в изпълнение на Ива Павлевичина и под музикален съпровод на тамбури е чута и харесана от издателите в музикалния сайт за видеосподеляне YouTube, които веднага се свързали с ръководителя и автор на аранжимента Марин Бърдарев.

Всички от региона, които познават гласовитата и талантлива Ива, очакват с нетърпение да видят и оформлението на страницата в учебника по музика.

Ива е наследила таланта си от нейната баба Лиляна, която също пее и е част от фолклорна група към читалището в Добринище. Родителите на младото момиче – майка й Катя, която е търговски представител на известна фирма, и баща й Георги, който пък е управител на хотел в Банско, я подкрепят безрезервно в нейните изяви и уважават страстта й към пеенето и музиката. Освен уникалната й певческа дарба момичето е и отлична ученичка и се включва активно в различни училищни мероприятия.

Песента „Я подай ми, Донче ле“ е изпълнявана многократно от Ива Павлевичина Тя е включена и в първия самостоятелен албум на школата, който излезе в началото на тази година.

Момичето пее още от детската градина. Усъвършенства таланта си в школата на Марин Бърдарев. През годините има редица изяви на музикални сцени както в родния си град Добринище и съседния Банско, така и в цялата страна. Печелила е редица призови места, награди и медали. Сред по-значимите й изяви са на конкурсите „Орфееви таланти“ и  „Орфеево изворче“, от които има три златни медала, както и от конкурса „Звезди в радиото“, където също е удостоена със златен медал.

ЯНА ЙОРДАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене