73 години по-късно

Юлия БАЙМАКОВА

Районният исторически музей – Гоце Делчев, беше мястото, където членове и симпатизанти на БСП отбе­лязаха 73 – та годишнина от събитията на девети септем­ври 1944 година. Тук беше уредена тематична изложба, пресъздаваща атмосферата на онова време. За първи път посетителите на музея можеха да видях картина­та на Сашо Хаджиангелов „Безсмъртните“. Много от фотосите представяха въз­държателното дружество в Неврокопската гимназия, членове на РМС, посре­щането на партизаните на 12.09.1944г. в Неврокоп. На тема „Антифашисткото дви­жение в Неврокопския край“ беше посветена и презента­цията на уредничката в му­зея Златка Тюмбелекчиева.

За да уважат годишнина­та, на срещата бяха дошли: Калоян Паргов – член на Изпълнителното бюро на Нацио­налния съвет на БСП, Валери Са­рандев – лидер на БСП в Благо­евградска област, народният пред­ставител Богдан Боцев, председа­телите на БСП в Сатовча, Хаджи­димово, Гърмен, и Банско, Димитър Бояджиев – пред­седател на Мла­дежко обедине­ние на БСП – Гоце Делчев, бившият кмет на града Ан­гел Кълвачев. На­ред с ветераните, тук бяха и мла­дежи, членове и симпатизанти на социалистическа­та партия. Всички с внима­ние изслушаха спомените на Иван Кутинов – единствен жив партизанин от Неврокопския отряд „Ане­щи Узунов“ и участник в Отечествената война. Въпре­ки преклонна­та си възраст той увлека­телно разказа какви са били първите дейст­вия на парти­заните след влизането им в града.

Тържество­то продължи пред Братска­та могила , където са погребани костите на героите ан­тифашисти от Неврокоп­ския край, загинали в село Дъбни­ца през 1925 година. Тук слова произ­несоха Сер­гей Тричков – замест­ник-дирек­тор на Второ основно учи­лище в град Гоце Делчев и Калоян Паргов. Членът на Изпълнителното бюро на БСП говори за несправедли­вото охулване на тази дата и на хората, които са се жерт­вали за един по-справедлив живот. Ораторът заостри вниманието върху тревож­ните сигнали за възраждане на фашизма и припомни ду­мите на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фу­чик „Хора, бдете!“. В края на словото си той предаде на присъстващите поздрави от председателя на БСП Кор­нелия Нинова.

Тържеството премина под знака на една основна ми­съл : „Днес, 73 години по-къс­но, честваме тази дата, но не водени от носталгия по миналото, а за да открием онези важни жалони, които ни позволяват да вървим напред в бъдещето с идеа­лите, които ни завещаха за­гиналите антифашисти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене