Пламен Орешарски: Наш дълг е да върнем доверието в институциите

Орешарски

Важно е да следваме фундаменталния завет на Конституцията – да пазим и укрепваме държавността, върховенството на закона и свободата, заяви министър-председателят на отбелязването на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция

Ден като днешния, когато всички обръщаме погледа си към дълбоките ценности и постиженията на България, ме кара да се надявам, че и занапред ще можем да гледаме в обща посока – към по- добро бъдеще на нашата страна. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на тържественото заседание на Народното събрание по случай 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.
Премиерът отбеляза, че в историята на всеки народ има моменти, когато прави голяма крачка напред в своето израстване. „Тези моменти са резултат от преминати много изпитания, натрупана мъдрост и разбира се – стремеж към обновление. Тогава погледът на обществото придобива нов фокус – този на отговорността пред собственото бъдеще. Такъв момент за нас, българите, е приемането на Търновската Конституция“, подчерта министър-председателят. Той напомни, че преди 135 години нашите предци изковават устоите на свободна България, показвайки самочувствието си на древен народ, който може да възкреси своята държава и да намери достойно място в Европа и в света.
Според министър-председателя безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най- демократичните, новаторски и прогресивни за своето време. „Наред с неговите достойнства като част от нашата история обаче, е важно да продължим да следваме фундаменталния завет на Конституцията – да пазим и укрепваме държавността, върховенството на закона и свободата. Това е възможно само с усилията на цялото общество“, каза премиерът Орешарски.
Министър-председателят отбеляза, че понякога сякаш забравяме защо „Съединението прави силата“. „Трудностите, през които премина страната ни в последните години – особено във вътрешен план, силно засегнаха авторитета на институциите. Наш дълг е да върнем доверието на хората в тях. Пред това предизвикателство е изправено и настоящото Народно събрание. Защото е ключово спазването на основния принцип на Конституцията – разделението на властите и гаранция за правата на гражданите“, заяви премиерът Орешарски. Той напомни, че приемането на Търновската конституция е било съпроводено от бурни дебати и спорове, но е станала факт, тъй като нашите предци, въпреки различията си, са имали общото разбиране за националната цел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене