Археологически обекти в община Струмяни със статут на културна ценност

Археологическите обекти в община Струмяни получиха статут на археологическа недвижима културна ценност с категории „национално значение“ и „местно значение“.

В началото на септември Министерството на културата предостави статут „Обект от национално значение“ на обект „Раннохристиянска базилика“, разположена в землището на село Микрево.

Културна недвижима ценност от местно значение пък получи обектът „Праисторическо селище“ в местността „Масовец“, в землището на с. Илинденци.

Териториите на двата обекта се определят като територии за археологическо проучване, консервация, реставрация и експониране на археологически недвижими културни ценности и структури. Забранява се всякакъв вид обработка на земя.

Забраняват се всякакви строителни дейности с изключение на изграждане на инфраструктура, свързана с експонирането на недвижимата археологическа културна ценност или за осигуряване на достъп и обслужване на посетителите – защитни покрития, навеси, информационни табла, художествено и функционално осветление, пътеки.

Всички работи, свързани със социализацията на археологическите недвижими културни ценности, нарушаващи целостта на земния пласт се извършват задължително под ръководството на археолог, а проектната документация се съгласува с Министерството на културата.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене