„Лайнерът“ на Чакърдъкова като този на Брайън Адамс!

В луксозния автобус има кухня, спални, кабинет, кинозала и дневна

 

Антоанета МАСКРЪЧКА

Как се живее на колела? От концерт на концерт, непрекъснато на турне, дори и на рождения ден. Въпросът е към обичаната изпълнителка Николина Чакърдъкова, която дори на рождения си ден бе на участие в страната.

“За мен това вече е станало начин на живот. Много е хубаво, екстремно, приключенски. Имам късмета и щастието да го изживявам. Ако спра за 10 дни, имам чувството, че съм пропуснала голяма част от света! Обичам да пътувам, а и почти всяка година на рождения си ден съм на работа – така празникът е по-интересен”, казва славеят на македонската песен от Гоце Делчев.

Отскоро Чакърдъкова и нейният Неврокопски танцов ансамбъл събират погледите на шофьорите в страната с огромния си автобус, който шеговито наричат лайнер. Всички ги поздравяват, когато минава край тях, с надуване на клаксона. Невинаги обаче пътуват с новата си придобивка. Ползват я за дълги разстояния, а в някои градове се оказва, че улиците са тесни и рейсът не може да влезе.
Той наистина е забележителен и разпознаваем не само заради надписа с нейното име и огромната ѝ снимка. На два етажа е, дълъг е около 13 метра и се говори, че

БРАЙЪН АДАМС ИЗПОЛЗВАЛ СЪЩИЯ ПО ВРЕМЕ НА ТУРНЕТАТА СИ

Цялото вътрешно обзавеждане и оборудване, разделянето му на различни зони е направено по личния проект на певицата.
“Това е нашият втори дом. Понякога дори прекарваме повече време в автобуса, отколкото вкъщи. Направили сме го толкова удобен и уютен, за да може да пътуваме комфортно, да отпочиваме преди концерт. Имаме си всички екстри и дългите разстояния не се усещат. В автобуса има кът за тези, които искат да поспят, за тези които искат да гледат филм, има отделно място за тези, които искат да играят карти, табла – имаме си всичко”, разказва певицата.

В импровизираната кухня не се готви, но пък има кафемашина, микровълнова печка за притопляне на ядене и готова храна, която всеки си носи. В специален шкаф слагат всичко, което им подарява публиката – от бутилки ракия до домашни погачи. Често се случва трупата да е на концерт навръх Нова година. Тогава всеки носи по нещо – баница с късмети, сарми, капама, и когато приключи концертът, сядат да отпразнуват празника.

ПРАВИЛО Е, ЧЕ ВЪТРЕ НЕ СЕ ВЛИЗА С ОБУВКИ, ВСЕКИ СИ ИМА ДОМАШНИ ЧЕХЛИ

Направени са и минигардеробчета с възглавници и завивки за сън. В зависимост от ангажиментите, които е поела изпълнителката, я придружават от 14 до 25 души от ансамбъла. Твърди, че обича да пътува точно с този рейс, а не с лека кола.
Лично аз го предпочитам пред всички останали превозни средства. На хората, които не са се качвали никога на такъв автобус, е трудно да обясня колко много преимущества има той. Не можете и да си представите какво е, преди да се повозите. Дори обмисляме, когато ходим на почивка с приятели, да използваме автобуса, много по-приятно е!”, категорична е Чакърдъкова. Казва, че

НЕ Е ПОЧИТАТЕЛ НА ВИСОКИТЕ СКОРОСТИ, ЗА ДА СЕ ВОЗИ СЪС СКЪПА ЛЕКА КОЛА

например. За концерт трупата винаги тръгва рано, за да не закъснява, и досега не се е налагало шофьорът да препуска по родните пътища. “За някои хора е недостатък, че автобусите не достигат голяма скорост, но лично аз съм много щастлива от това. Най-важна е нашата сигурност”, допълва тя.

Използва двама шофьори. В момента един от танцьорите – Петър Москов, който има голямо желание да кара автобуса, сега е на курсове. Никак не е лесно да се управлява такава голяма машина, но колегите му се надяват скоро и той да се включи като шофьор.

Заради дългите турнета и многото репетиции преди това певицата и танцьорите са станали като едно голямо семейство. Поради разбираеми причини изпълнителите се сменят през известно време, няма как. За певицата обаче най-важното е всеки, който дойде в ансамбъла, да се научи да живее в група, да прави компромиси. Уточнява обаче, че паралелно с това всеки си знае мястото – къде стои в това семейство и какви задължения има.

Оформеният като неин кабинет на втория етаж се ползва и като

“КАБИНЕТ ЗА ПОХВАЛИ

и оплаквания” в буса, шегува се Чакърдъкова. Там провежда разговорите си на четири очи с момчетата от ансамбъла. Там е като изповедалня, всеки може да си каже и обсъди с нея проблема. Може би и да получи някоя друга “другарска забележка”, но в крайна сметка всички успяват да живеят заедно в спокойна среда.

Положила е усилия да превърне автобуса в комфортно място за пътуване и почивка, за да може колегите ѝ да се чувстват удобно, спокойно и след това да дадат всичко от себе си на сцената.

Най-дългото им европейско турне продължило 25 дни. Концерти имало в почти всички европейски столици, където е представен българският фолклор. Залите били препълнени освен с наши емигранти, и с много чужденци. “Тази година също отсъстваме по 20-25 дни, което не е никак малко. Точно поради тази причина създадохме тези условия на пътуване”, казва певицата, която изобщо

НЕ ОБИЧА ПРЕСПИВАНЕТО В ХОТЕЛИ

Шофьорът също си има запазена територия. В традиционната и позната кабина на рейса, който всички наричат лайнер за презокеанско пътуване, неговото пространство е доста по-широко. Има място за почивка, докато ансамбълът изнася концертите, за да може след това да е свеж за предстоящото пътуване.

Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл продължават своето национално турне “Да съхраним българското”. Пътуват из цялата страна, изнасят концерти пред препълнени зали. “Продължаваме да радваме хората, които ни канят на сватби, кръщенета, фирмени партита. Много динамичен и интересен е нашият живот!”, доволна е изпълнителката.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене