Първото си интервю зам.- областеният управител даде за Топ Преса! Иван Стоянов, историк и зам.- областен управител на Благоевград: Опозицията, недоволна критикува яростно, без да даде никакъв толеранс на коалиционните партньори

Иван Стоянов е завършил ЮЗУ „Неофит Рилски”със специалност история. Женен с една дъщеря а съпругата му Анета е учител-биолог , завършила Пловдивския университет. Над 25 години той е член на ВМРО, като е бил и председател на МДК”Вардар”-Благоевград, както и член на Изпълнителния Комитет на ВМРО (ръководството на Организацията). Родът му е свързан в исторически план с ВМРО преди 1944 година.

Иван Стоянов / Снимка: Методи Байрактарски (Топ Преса)

Г-н Стоянов, изминаха първите сто дни от управлението на коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти. Каква е равносметката?

– Първите сто дни на новото правителство бяха, може би, най-бурните сто дни на правителство след демократичните промени. Опозицията, недоволна и от резултатите от изборите и от състава на новото коалиционно правителство и участието на Обединени патриоти в него, започна яростно да критикува, без да даде никакъв толеранс на коалиционните партньори. Истината обаче е друга, колкото и да не се харесва това на опозицията от БСП и ДПС. Новото правителство прие програма за пълен управленски мандат и това, на което заложихме ние, Обединени патриоти, като акцент  в предизборната си програма, започва да се изпълнява. Започна увеличението на минималните пенсии, разбира се, не с мащабите, които желаем, но все пак реално и видимо. Работи се по заководателни промени, които да осигурят спокойствие и сигурност в малките населени места, по проект за военно обучение на младежите и девойките, по патриотичното възпитание на подрастващите. Факт е, че всичко хубаво, което искаме да се случи в България, не може да стане веднага, като с магическа пръчка, но мисля, че вървим в правилната посока и ако успеем – ще можем да си върнем децата на България, като я направим едно по-красиво място за живеене.

Вие сте първият политик от ВМРО на такава висока позиция в Пиринска Македония – заместник областен управител

– Да, това е така и показва тежестта и влиянието на ВМРО в областта. Този пост е несъмнено признание и от страна на нашия коалиционен партньор към нас, но да не забравяме, че ВМРО в Пиринска Македония след демократичните промени е имала народни представители в пет български парламента. Така че това не е изненада. В Областна администрация е събран добър колектив, изпълняващ основните си функции – да координира работата на органите на изпълнителната власт и взаимодействието им с местната власт. Политическият кабинет работи с мисията да продължим да бъдем най-добрата областна администрация, заслужено спечелила призовете за „Най-прозрачна и най-иновативна областна администрация”. Новият екип, със стария областен управител, смятаме да затвърдим това постижение.

Приоритетите за Благоевградска област?

– Подобряване на инфраструктурата, на първо място доизграждане на Автомагистрала „Струма”, поддържане на основните пътни артери , развитие на етнографския, историческия, културния и поклонническия туризъм, което ще влее свежи капитали в икономиката на областта, опазване на природата и населението от природни бедствия и такива, причинени от хора, подобряване качеството на взаимодействие между администрацията, бизнеса и гражданското общество, за да бъдем в услуга на гражданите…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене