Григор Димитров постигна първа победа в Мастърс сериите

23 години, след като цяла България полудя по САЩ заради подвига на националния отбор по футбол на Световното първенство през 1994 година, тенисът донесе нова спортна радост. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров успя да спечели най-значимата титла дотук в кариерата си, побеждавайки австралиеца Ник Кирьос с 2:0 сета – 6:3, 7:5, на финала на Мастърса в Синсинати. Това беше втора победа на Григор в два мача с Кирьос, а с успеха той постигна още нещо много значимо – титла без да загуби нито сет в надпреварата! Победата означава и, че нашето момче отново е част от топ 10 на световния тенис – той ще заеме деветата позиция от тази седмица.

Първи сет – 6:3

Мачът тръгна типично за мъжки двубой – мощна игра на сервис и предимство за този, който имаше началния удар. Учудващо Кирьос избра да посреща в първия гейм, след като спечели жребия, но точно австралиецът получи първия шанс за пробив в мача – при 2:2 гейма, когато Димитров направи две поредни двойни грешки от 15:30! Българинът се спаси, след като показа уникална защита от форхенд след мощен бекхенд по правата на Кирьос и не допусна изоставане. Точно в петия гейм двамата вече показаха спиращи дъха разигравания, с редуване на плоски и сечени удари и по ъглите на корта, а Григор спечели още едно такова в шестия гейм след пълно разтягане и неспасяем удар по правата за 0:30. При 30:30 последва ново дълго разиграване и Кирьос сбърка от форхенд, давайки първи шанс за пробив на Димитров. И точката беше веднага реализирана, след нова грешка на австралиеца от форхенд, който не можа да отиграе остър ретур на нашето момче. Драмата на сервис обаче продължи и в седмия гейм, като Григор направи двойна грешка, а след това нямаше късмет при форхенд обратен диагонал, който се спря във филето на мрежата – точка за рибрейк. За щастие, Кирьос не се възползва от шанса да играе на втори сервис на Димитров и сбърка от бекхенд в последвалото разиграване, а след това нашето момче взе следващите две точки, излизайки победител в поредно дълго разиграване при първата – 5:2! Авансът от един пробив се оказа достатъчен и Григор затвори сета с 6:3, след комфортен сервис гейм, в който заби два аса и който спечели на нула.

Втори сет – 7:5

Още в началото на втория сет зрителите станаха свидетели на нова страхотна точка, при която Григор стигна до „невъзможни“ топки, показвайки изключителна пластичност и приплъзване, успявайки да отговори на къса топка на Кирьос с неспасяема контра къса. Иначе сервисът отново беше доминиращият фактор, като чак при 3:3 гейма подаващият се изправи пред проблеми. Тогава, на начален удар на Кирьос, Григор отново показа страхотна защита и австралиецът накрая сбърка при ъпроуча си от форхенд – точка за пробив! Кирьос обаче отговори с ас, но коварен ретур от бекхенд на Димитров кацна на линията и това значеше нов шанс за пробив за него! За съжаление Кирьос отново сервира безупречно и не даде никакъв шанс на Григор да върне топката в игра и измъкна гейма си. При 5:5 гейма Димитров стигна до третата си възможност да пробие в сета – след три двойни грешки на Кирьос от адвантидж полето. И този път

успехът стана факт – след като нервите на Кирьос не издържаха и той прати форхенда си далеч в аут – пробив и възможност за Григор да сервира за мача! И той се справи, вземайки своето при втория си мачбол – най-сладкият трофей в кариерата на българина досега!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене