Жена с рядко заболяване, отключило се след катастрофа на път за Благоевград, завърши второто си висше, запали се по колоезденето

39-годишната Надя Терзийска от Кюстендил, позната като момичето с изключително рядкото заболяване болест на Уилкинсън, завърши второто си висше образование по управление на медико-социални дейности в Пловдив в Медицинския университет.

„Следващата седмица ще пътувам отново за Града на тепетата, защото ще участвам в национална конференция по редките болести“, коментира Надето, както я наричат близките й.

Първото си висше образование кюстендилката завършва в Югозападния университет „Неофит Рилски“ с магистратура „Връзки с обществеността”. „Надя получи по-късно заболяването, не й е вродено, то се отключи, след като претърпя автомобилна катастрофа на път за Благоевград“, разказва нейна състудентка.

Болестта на Уилкинсън представлява синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и неспособност за концентрация. Това става и причината Надя да стане представител за Кюстендил на Българския алианс на хората с редки заболявания, чийто председател е Владимир Томов.

„Предвиждам да организирам подобна конференция, семинар за хората с редки заболявания, и тук, в Кюстендил. Вече дори съм запазила зала в централното кюстендилско читалище. Опитах се да издиря пациенти с редки заболявания. Вече са ми дали положително становище 30 души. Това са хора със Синдром на Даун, с растежен хормон и други. Поканила съм известни лектори, които да бъдат в помощ на тези хора“, допълва Надя.

По този начин тя иска да привлече вниманието на обществеността към хората с редки заболявания, за чиито проблеми не се знае почти нищо. След като завършила висшето си образование, кюстендилката се запалила по велосипеда.

„Много обичам да карам колело, дори се качих на палатка с приятели на Витоша за старта на планинския супермаратон, но не съм се пробвала, защото смятам, че физически нямаше да мога да издържа“, споделя Надя.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене