Спорт и кулинарни изкушения за празника на Белица

Стотици самодейци от страната ще са част от празника на община Белица на 2 септември, който е под мотото „С ляов и вяра в общите ценности”.

Над 20 самодейни творчески колективи и 8 детски футболни отбора от Благоевградска област и от страната са потвърдили участието си. Тържествата ще започнат още в петък – 1 септември, с двудневен детски футболен турнир, като отборите са в две групи. Самодейните състави пък ще представят богата програма от българското фолклорно и модерно изкуство.

Организаторите от община Белица са предвидили и редица забавни мероприятия, свързани с народните обичаи и традиции. Гостите на събитието ще имат възможност да се люлеят на „врътката” – запазен и до днес народен обичай в с. Бабяк, който местните жители възпроизвеждат за Гергьовден.

Ще приготвят и заточат домашна юфка, ще валят траан, ще тъкат шарени черги на разбой/стан/. Ще се насладят на природното многообразие чрез специална туристическа програма. Ще опитат от местните специалитети на организираната богата „Пъстра трапеза”, приготвена от майстори кулинари от общината.

Приятелска футболна среща ще се разиграе между ветерани футболисти от Белица и ФК „ Пирин” – Гоце Делчев. Община Белица е приготвила грамоти за всички участници в културната програмата. Купата на кмета и още много награди са осигурени за двудневните футболни турнири. Безплатно посещение на Парка за мечки за участниците в културната програма е осигурила Фондация „Четири лапи”.

Във вечерната програма, след официалното откриване на празника от 19.00 ч. и след награждаване на победителите във футболните турнири, гост-изпълнител на празничния концерт е фолк певицата Алисия, а събитието ще завърши с тържествена заря.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене