Гасят два големи пожара край Невестино и Сливница

Повече от 50 служители на Югозападното държавно предприятие и седем специализирани автомобила участват в гасенето на два големи пожара.

Огнените инциденти са възникнали в късния следобед вчера в районите на „ДГС Невестино” и „ДГС Сливница”. Пожарът край с. Невестино е низов, като огънят е обхванал над 200 декара дъбова гора.

На мястото са 3 специализирани автомобила на ЮЗДП и 20 горски служители, както и 3 пожарни коли и 12 пожарникари.

Овладян е пожарът край с. Росоман, обхванал около 350 декара иглолистна култура от бял и черен бор, съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който е на мястото на инцидента.

Огънят е причинен от неизправна селскостопанска техника, като бързо се е разпространил към близката гора. В борбата с огнената стихия са мобилизирани 30 служители и 4 специализирани автомобила на предприятието.

Югозападното държавно предприятие призовава всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии.

Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене