ЮЗДП и кметове обсъдиха осигуряването на дърва и опазването на горите в Кюстендилско

Над 6000 пространствени кубически метра дърва за огрев, от които  5000 куб. метра широколистни, има готовност да предостави на местното население „ДЛС Осогово” за новия отоплителен сезон. Това стана ясно на проведената днес в Кюстендил работна среща, инициирана от Югозападното държавно предприятие. В нея участваха кметове и кметски наместници на населени места от община Кюстендил,  както и представители на ОД МВР Кюстендил, РД „ПБЗН”, Гранична полиция и експерт по горите в общината. Опазването на горите, целогодишното снабдяване на местното население с дърва и недопускане на напрежение през есента, са основните теми в разговорите.

След 15 август ще бъдат готови графиците по землища и оттогава започва издаването на позволителните за сеч на желаещите сами да си добият дърва по одобрените списъци от кметовете, каза директорът на „ДЛС Осогово” инж. Емилия Иванова. Тя посочи, че по разпореждане на ЮЗДП са предприети действия за изтегляне на сроковете за осигуряване на дърва, което беше посрещнато с одобрение от кметовете.

Представителите на местната власт поставиха въпроси, свързани с поддържането на горските и общинските автомобилни пътища, по които се транспортира дървесината. От страна на ЮЗДП и „ДЛС Осогово” е поет ангажимент за осигуряване на добра проходимост на пътищата в държавните горски територии, които обаче се ползват и от частни собственици на гори.

На срещата, преминала при голяма активност, беше отбелязано доброто сътрудничество и взаимодействие между всички институции, ангажирани с опазването на горските територии.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене