Самодейци от с. Баничан се включиха в международения фестивал в Дорково

И тази година в програмата на събитието участваха десетки групи и ансамбли от цяла България, както и гости от Перу, Гърция, Украйна, Кипър и Португалия. Основната цел на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

В последния фестивален ден на сцената излязоха състави от цялата страна, а чуждестранното участие започна в 14.00 часа, където се изявиха представители на Украйна, а в 16.00 часа – на Португалия. Час по-късно се представиха изпълнителите от Гърция, а в 18.00 часа – и тези от Перу.

Фестивалът за автентичен фолклор в Дорково завърши с галаконцерт на международните групи. Всички участници получиха диплом и приз на фестивала, а журито отличи най-добрите. Успоредно с фестивалната програма течеше петият Национален преглед на фолклорните ансамбли от ЦИОФФ (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНИЦЕФ) – България.

Страхотно представление имаше и от самодейната фолклорна група при НЧ „Възраждане“ от с. Баничан. Публиката изпрати с бурни овации представянето на баничанския обичаи на сцената в Дорково. (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене