ВИДЕО: С преклонение и народен събор, неврокопчани отбелязаха 114 години от Илинденското въстание

Жителите на община Гоце Делчев отбелязаха днес в землището на село Попови Ливади, 114 години от Илинденското-Преображенско въстание на българския народ за освобождението на родината от турско иго. Отдаването на почит на жертвите на въстанието започна пред величествения паметник на идеологът на борбата на нашия народ за свобода, Гоце Делчев. Тържеството започна с националният химн. н.в.п., Неврокопския митрополит заедно с част от владишкият си клир отслужи заупокойна молитва за жертвите на въстанието. Пламенно слово за Илинденско-Преображенското въстание и резултатите от него, произнесе популярният български историк, проф. Андрей Пантев.

В знак на признателност и почит към жертвите на въстанието, венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев положиха: общинска администрация, светата Неврокопска митрополия, депутати в НЦ от Гоце Делчев, политически партии, военни и пара-военни подразделения от Гоце Делчев и Благоевград и обикновени граждани.

По дългогодишна традиция, отбелязването на Илинденско-Преображенското въстание продължи с народен събор на широката поляна в село Попови Ливади. За доброто настроение на съборяните се погрижиха обичани местни изпълнители и фолклорни групи а веселието откри популярната народна певица Николина Чакърдъкова а народното веселие продължи до късния следобед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене