Кой не е ходил в Огняново? – Една емоционална разходка с Донка Миткова из курортното село край Гоце Делчев

Днес мисля да ви разкажа за моето село – Огняново, намира се на 10 км. от гр.Гоце Делчев и на около 100 км. от Кавала.

Понеже вече лятото е в разгара си и образа на един хубав плаж не спира да ни преследва … на мен пък все ми се върти в главата едно чудно, райско местенце. Ако никога не сте чували за Огняново, няма да се изненадам. Заключено между 4 планини, селцето е едва на 500 м надморска височина, а пейзажът е планински. Зеленото тук не е точно зелено, а причудлива смесица на резеда и слънчево жълто. Жизнерадост блика от всяко нещо, на което се спре погледът. А птичките просто не млъкват. От ранно утро.

В Огняново няма сезон. Тук идват посетители през цялата година, дори и зимата в снега. Защото и при студено време (а всъщност климатът е мек), минералната вода извира естествено затоплена до 37 – 40 градуса. В Огняново всичко се върши с гореща минерална вода. Тя извира отвсякъде, тече по тръбите, с нея се пълни дори казанчето на тоалетната чиния. Затова по всяко време на годината можете да плувате в откритите басейни. Гостите на множеството хотелски комплекси се разхождат по джапанки и бели халати още при сутрешните температури от 12-14 градуса. Защото са се затоплили до червено в сауните, парните бани и джакузитата с вряла вода.

Цените

В по-скъпите хотели нощувката в двойна стая е около 30-40 лв., към 55- 60 за самостоятелна. В цената се включва освен традиционната закуска, и целодневно ползване на всички екстри в комплексите – СПА център, басейни, чадъри, шезлонги. За външни лица този пакет е на цена от около 30 лв., а само посещение на басейн струва 5-6 лв. за възрастни и 3 лв. за деца.

В СПА центрове са предлагат масажи, разкрасяващи и оздравителни процедури. Цените не изненадват – от 9 лв. за парна кедрова бъчва до 60 лв. за масаж на цяло тяло. Има и специални предложения за влюбени двойки.

Мирото

СПА удоволствието в Огняново може да бъде и безплатно. Заради най-големия извор, наречен Мирото. Той е много горещ и хората се къпят дори в най-ледените зимни дни. От Мирото се излиза направо на снега, но нищо не се усеща, разказват местните. Те са свикнали да се къпят в минералния извор, но той е посещаван и от много гости – заради очарованието на природния източник.

В Огняново има цели 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и средна температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. А най-големият сред тях – Мирото, е част от извор Крайречно, който е с 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар. Градски бани, намиращ се на 1,5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново.

Мястото се е ползвало за лечебни процедури от най-древни времена, защото тук е открита и римска баня.

Водата

Минералната вода в Огняново не се пие. Или поне не и безотчетно. Каква ирония! Минерална вода тече безплатно от чешмите, но употребата е ограничена заради специфичния минерален състав. Предупреждението е за максимум 250 мл такава вода на ден, защото в нея има много флуор. Иначе физико-химичният състав на минералните извори ги характеризира като хипертермални и слабо минерализирани. Според местните минералните води тук лекуват над 100 вида болести, сред които на опорно-двигателната система, на ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечносъдови болести.

Забележителностите

Ако сте пристигнали с кола в Огняново и нямате проблеми с транспорта, буквално ще се чудите какво по-напред да видите. В района има толкова исторически и природни забележителности, че може и да не ви остане време за СПА. Никополис ад Нестум е античет римски град, една от най-популярните точки за туристите. Намира се в съседното село Гърмен. Разходката там отнема най-много час, но много наситен и с прекрасни емоции.

Интересно е село Лещен с множеството си реставрирани автентични възрожденски къщи.

Архитектурният резерват Ковачевица също е с характерен облик, останал непокътнат през времето. Само да вметнем, че в района са снимани много филми.

За любителите на туризма интерес представлява Канинска екопътека с дължина от 13 км. Има и други, по-кратки маршрути. Местните жители ще ви упътят, а ако поемете по тях, ще се насладите на живописни гледки.

Не е за пропускане и Хаджидимовският манастир. А самото село е Меката на марковите обувки, шити на ишлеме във фабриките в района. Тук софиянци идват специално да пазаруват. А ако се случи почивен ден, услужливо ще ви отворят и ще ви обслужат.

Малко по-далече, но все пак на съвсем разумно разстояние, е село Омая с неповторимите си глинени къщи.

Заповядайте! Ще останете доволни. Аз със сигурност ще отида не само заради мястото, но и заради прекрасните хора които ме чакат там ../ Обичам Ви! /

Снимки: Донка Миткова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене