Ще отопляват забавачката в Садово с дърва, вместо с клиамтик

С твърдо гориво вместо с климатик ще топлят децата в забавачката в хаджимовското село Садово, която е филиал на ЦДГ „Надежда” в град Хаджидимово. Решението бе взето в понеделник следобед на спешна среща в общината, на която присъстваха и представители на Регионалното управление на образованието-Благоевград.

„Тази мярка се налага, за да пестим средства. Досега се ползваше климатик, но ни обясниха, че той харчи много ток. Избрахме по-икономичния вариант. За нас най-важно е да запазим дейността на забавачката”, коментира кметът на Садово Георги Парасков.

Предвижда се и съкращения на щатовете. До момента щатните бройки са били 5: но сега ще останат само трима души на работа – две учителки и една жена, която ще е помощен персонал. Няма да има готвач, храната ще се доставя от общинския център Хаджидимово.

Смесената група за деца от 3 до 6 години трябва да наброява поне 12 хлапета, колкото са и в момента. Община Хаджидимово ще дофинансира дейността на детската градина, за да продължи да работи, тъй като е от много голяма важност за местното население.

Сградата на детската градина е в добро състояние, строена е през 80-те години на миналия век, оборудвана е с всичко необходимо, преди време монтирали алуминиева дограма на прозорците.

„Базата е отлична, проблемът е в малкото деца. През 2007 г., когато станах кмет, в детската градина имаше 28 малчугани, а сега, 10 години по-късно, са едва 12. На ръба сме на оцеляването, под тази бройка паднем ли, ще закрият забавачката”, каза още кметът Парасков.

Той и общинският кмет Людмил Терзиев поставиха въпроса със съдбата на детската градина и пред народния представител от БСП Богдан Боцев, който преди дни проведе изнесена приемна в района. Депутатът също обеща да търси вариант за спасяване на забавачката в хаджидимовското село.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене