Поетът от Гоце Делчев Юлиан Цанков Соколов пред toppresa.com: Искам чрез моите творби град Гоце Делчев да бъде видян и чут от целия свят!

Стоян ЦВЕТКОВ

Юлиян Соколов е роден в село Триград, Девин­ско през 1959г. За­почва да се зани­мава с поезия още от трети клас като главно го е грабна­ло срещата в село Борино с писателите Чавдар Аладжов и Цветан Ангелов. Вдъхновен е също и от Нико­лай Хайтов.

– Здравейте. От кога за­почнахте да се занимавате с поезия?

– Започнах да се занима­вам с поезия в далечната 1986г., бях в трети клас. За­почнах да пиша стихове и да си водя записки. До ден днешен не съм прекъснал да го правя това. След това на­писах няколко разказа. По – късно отидох да уча в София, електротехника. Там, разбира се, продължих да пиша. След някоя година продължих об­разованието си в Пловдив и се отдадох и на разкази. По време на казармата, поради травма на ръката, попаднах в окръжна болница. Там се срещнах с една болна жена от гр. Щипларя, Анастасия се казваше тя, и се обикнахме с нея. Посветих за нея стихове и написах първата си книга „Анастасия“.

– Има ли някой друг, който ви е впечатлил толкова, че да продължите да пишете?

– По-късно през 1987г. за­минах на работа в Сибир, гр. Тюмен. Там се запознах с руско момиче от Мос­ква. Тя се на­ричаше Дина­ра. От тогава на­сам се вдъхно­вих пове­че от нея. Много сти­хотворения, чрез това вдъхно­вение, на­влязох по – силно в поезията, така да се каже. Бла­годарение на компю­трите успях да изкарам на бял свят моите твор­би, чрез со­циалните мрежи, в които има страшно много групи за спо­деляне на такива. И в днеш­но време споделям с доста приятели и постоянно кач­вам стихове в групите. Също така пиша и за Господ – Бога. Скоро очаквам от Смолян да ми се издаде една книга със стихове. Мисля че, тъй като ми е в кръвта поезията, да продължавам непрекъснато да пиша.

– Каква е връзката ви с гр. Гоце Делчев?

– Чрез запознанството със съпругата ми започнах видео бизнес в Гоце Делчев и това ме задържа тук.

– Очарован ли сте от гра­да ни? Мислели ли сте някой ден да напишете стихосбир­ка за град Гоце Делчев?

– Да, страшно очарован. Вече живея тук 35 години и благодаря на Господ, че ме доведе в това райско място в България. Имам такива на­мерения за писането на твор­ба и се моля чрез нея света да види и чуе за Гоце Делчев и едноименния град.

– Да пожелаете нещо на нашите читатели?

– Нека повече хора да вникнат в поезията и да че­тат, защото самата поезия вдъхновява човека. За съ­жаление в нещо време не се чете и това е огромен про­блем. Но най-важното, раз­бира се, е всички да бъдем живи и здрави.

– Благодаря за отделеното време!

– И аз Ви благодаря. Прия­тен ден

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене