Николина Петрова от Дома за възрастни с увреждания в Долно Драглище със златен медал за изработка на носия

Със златен медал бе отличена Николина Петрова от Дома за възрастни с физически увреждания /ДВФУ/ в с. Долно Драглище на XI Международен многожанров фестивал за хора с увреждания в Перник. Над 1 500 участници от Сърбия, Македония, Румъния и други страни мериха сили в различни сфери. Председател на журито бе естрадната изпълнителка Мими Иванова. 

За поредна година във фестивала участват потребителите от ДВФУ и Защитено жилище в с. Долно Драглище. Златната медалистка Николина Петрова е потребител в дома от 12 години. Родена е във Варна. Обича да твори в различни сфери, като за свое основно хоби определя работата с конци и игли.

Освен разложки носии Николина шие и носии от всички краища на страната, бродира гоблени, фолклорни нощници – т. нар. кошули, а също така е добър кулинар и прави различни видове тестени изделия.

Потребителите на дома и Защитеното жилище в с. Долно Драглище, както и персоналът и директорът на социалните институции – Лилия Алтънина, са изключително горди с постигнатия резултат, което дава стимул на всички да продължават да изработват красиви носии и фолклорни мотиви върху дрехи.

Във фестивала в Перник участие взеха още Пенка Маркова, която изпълни песен, а Танцова формация с участието на  Жечка Георгиева, Генади Григоров и Милена Лазарова бе наградена с бронзов медал.

За изработени сувенири и предмети бе връчена грамота на Дома за възрастни с физически увреждания и Защитеното жилище от организаторите на фестивала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене