Николай Бошкилов с питане за ГКПП-Клепало, иска от Захариева срокове за откриването на пункта

Народните представители от БСП Николай Бошкилов и Кристиан Вигенин направиха питане към вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и строителния министър Николай Нанков в рамките на днешния парламентарен контрол. 

Казусът с отваряне на граничен пункт между Струмяни и македонския град Берово е една дългогодишна мечта на местната власт и хората в района, изтъкна от трибуната на НС червеният депутат от Пиринско.

„Част от пътната отсечка на наша територия до бъдещия граничен пункт трябва да се рехабилитира, а останалата – да се ремонтира изцяло, тъй като никога не е асфалтирана. Повече от 30 години общината настоява за отварянето на ГКПП-Клепало-Берово. Ремонт на пътя и нов граничен пункт ще спрат обезлюдяването на населените места в община Струмяни. Хората на наша територия искат да се отвори границата, за да се съберат с роднините си, живеещи в Берово и съседни градове. Искат да се съживи регионът, да се развиват бизснес партньорства“, заяви народният избраник Николай Бошкилов.

През 2005 година е направена преценка, че трасето от Струмяни до границата с Република Македония е подходящ обходен път за нов граничен пункт. Изготвен е технически проект за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя, но нещата са спрели дотук.

„Въпросът е стар и е дискутиран многократно между различни държавни институции у нас. Години наред се правят формални усилия за неговата реализация, но всички инициативи досега са без резултат. Липсата на заинтересованост и активни действия от страна на няколко правителства е очевидна. Това вреди пряко на икономиката на Югозападния регион и на нормалните отношения между двете съседни държави. Пунктът е важен в икономически и в социален план“, обърна се към Захариева и Нанков народният избраник.

В заключение на парламентарното си питане Бошкилов апелира Екатерина Захариева да се ангажира с конкретни срокове за изграждане и отваряне на ГКПП-Клепало-Берово. Посочи още, че думите на предшественика й Даниел Митов също са звучали така красиво от същата трибуна, но безрезултатно.

„Хората в община Струмяни много разчитат на този пункт. Откриването на този пункт има важен икономически и социален ефект“, заяви Бошкилов. Той бе утвърден за зам.-председател на групата за приятелство и сътрудничество между България и Македония в настоящото 44-то Народно събрание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене