ВИДЕО: Посещавал ли е свети апостол Павел неврокопския край?

Голяма историческа кръгла маса на тема „По стъпките на св. ап. Павел по нашите земи“, се проведе вчера в с. Огняново в конферентната зала на хотел „Терма вита“. Кръглата маса бе водена от популярният телевизионен водещ д-р Горан Благоев. Пред повече от 100 души, известни български учени – историци, археолози, географи и представители на местната власт, учители, служители на регионалния музей в Гоце Делчев, интелектуалци и широката общественост. Те се обединиха около твърдението, че светият апостол е живял и проповядвал по тези земи, съдейки за това от различни артефакти и летописни сведения. Припомнено бе посланието на апостол Павел до своя ученик Тит, който по онова време проповядва на остров Крит и Далмация с което го призовава: „постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам“. По онова време е имало още няколко града със същото име Никопол (Никополис), но Никополис ад Нестум с най-близо до Филипи, където апостол Павел тогава е проповядвал християнската вяра и единствен от всички тези градове в който е имало лековита минерална вода

Кръглата маса в Огняново бе посветена на 1950 години от смъртта на апостол свети Павел. Като част от тържествата, посветени на апостола, днес в двора на хотел Терма Вита бе осветен и новопостроеният параклис „Свети апостол Павел“. Тържествената церемония по освещаването бе водена от н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир на която присъстваха ктитора на параклиса, Иван Биларев и семейството му, кмета на Гоце Делчев, Владимир Москов, кмета на Гърмен, Минка Капитанова, както и много миряни.  Малкият храмът е изграден по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и семейството му. След официалната церемония, новоосветеният параклис ще отвори врати и за всички вярващи и туристи за поклоннически туризъм в известния балнеоложки курорт Терма вита.

Може да се окаже вярна хипотезата за пребиваването на св. Ап. Павел тук, на това място с минерални извори наречено „мирото“, каза н.в.п., Неврокопския митрополит Серафим.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене