КУНЕ, ИЗПЕЙ МИ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМ!

николина чакърдъкова

„Стани, Гоце, стани, сино, жалби да се вдигнат! Да те жалам сто години, нема да ми стигнат…“

Умишлено започвам с текст от припева на една песен, изпята от неврокопската народна певица Николина Чакърдъкова, за да Ви „климатизирам“ по темата, с която искам да ви занимая. А тя е има ли граница между автентичният фолклор ,културното наследство от дедите ни и .. съвременната българска политика и предизборната кампания? Звучи ви абсурдно и дори смешно.!? Защо? Ами според нашата приятелка Николина Чакърдъкова това си е напълно нормално. Според нея независимо от факта, че си народна изпълнителка и че уж си се родила с призвание да радваш хората и да съхраняваш и възраждаш българския фолклор, не ти пречи да ги насочваш слушателите си към това за кого да гласуваш и да правиш скрита политическа пропаганда. За Николина и за ортакът и Васко Циров не е срамно да правиш политически пропаганда от телевизията си, която уж си я създал със сили, време и средства, за да популяризира българската народна музика.
Какъв сурат има народната певица Николина Чакърдъкова да излезе пред хората и завоалирано да им каже да кого да гласуват? Да ползваш фолклора да да правиш политическа кариера на своят политически покровител. Това е обедно според мен, обидно за всички хора, които се радват на песните и танците на ансамбъла на Николина… и на самата нея. Фолклорът не е ли онази сила, която трябва да се откъсне от сивото скучно ежедневие на политиката и пропагандата и да те възнесе в обятията на свободният душевен човешки мир и дух? За Николина Чакърдъкова явно не е. За нея видимо фолклорът е инструмент за правене на пари, трупане на слава и влияние, за да могат после лесно да се търгуват в полза на една политическа сила. Тази на АБВ.
Повечето хора заключават, че с острите си коментари срещу Николина, аз авторът изпитвам някаква злоба или омраза към нея. Напротив. Възхищавам и се като артист и изпълнител, но не мога да я приема като човек и бизнесмен търгуващ с влиянието си. Това е недостойно. Представете си покойните Николай Бадев, да излезе и да ви каже за кого да гласувате. Представете си Васка Илиева, Люба Рондова, бай Запрю Икономов и кой ли още не да излязат и да кажат – аз съм социалист гласувайте за АВБ. Такова поведение не показва силата на личността, ами откровено безличие. Иначе казано – ибрикчийство срещу пари. Не го приемам. Не приемам българският фолклор да става част от пропагандната политическа машина. Не приемам редом с песни като „ Хубава си моя горо“, „Слънце се слега да зайде“ и пр. да върви и тънкият намек, че Георги Първанов е най – хубавия и че трябва да се гласува за АБВ. Държа да отбележа, че не тая краен негативизъм и към политическата формация на бившият ни президент. Напротив. Вярвам, че той е нова и свежа сила в политиката на съвременна България и вливането му официално в нея и добър и мъдър ход. Но с подобни „ приятели“ и „ ортаци“ не го чака бляскаво бъдеще. Защото Кунето и с часове да пее на аванта, няма как да манипулира феновете си защото те идват и пълнят залите й не заради политическото й пристрастие а заради гласа, добрата й хереография и народните ни български песни. Дано госпожа Чакърдъкова си вземе бележка и навреме изчисти името си от политическите схеми, сделки и догаждания. Колкото и ангажименти да е поела към спонсорите си, нека се вземе в ръце и да разбие оковите на партийната певица и да стане истински народен изпълнител. Другото е излишна суета, която не й трябва.
Куне, пей народни песни, а не за кого да гласувам! Казах!

Веселин Стаменов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене