26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици

На 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици през 1996 г. нагъл наркодилър в Дъблин, Ирландия, изпраща убийци на Вероника Герин – разследваща журналистка, разкрила истината за произхода на финансовите средства на този уважаван в обществото бизнесмен. Лична трагедия ли е смъртта ѝ или обществена? Несъмнено е лично страданието на малкия ѝ син, на съпруга ѝ, на семейството. Несъмнено е и обществена трагедия. Страданията на гърчещите се от хероина деца в бедните квартали на Дъблин, безумните очи от синтетичната дрога или дебилните усмивки от марихуаната, носещи милиони на нелегалния наркобизнес, не дават друг избор на Вероника Герин. За журналистката медиите и обществото не само трябва да знаят и показват истината за проблемите с наркотиците, но и трябва да изискват от институциите да се изправят с цялата сила на закона срещу престъпността. Корупцията е мотивирала наркобароните да се чувстват недосегаеми. Мъката и болката на родителите, протестиращи по улиците с надежда да спрат дрогата и да си върнат децата, превръщат ирландската журналистка в непримирим борец срещу злото. Да, трагедията е обществена и не само за Ирландия, не само за България, за целия свят. Ежедневно обезумелите и гневни очи на родителите ни питат защо няма лечение за децата им, защо не може да се спре това безумие – всички да знаят кой произвежда дрога, кой продава, кой помага и всичко това е забранено от законите, но е достъпно ден и нощ на улицата, в училище, в дискотеки, в заведения…Трагедия е за едно общество, когато не може да запази живота и здравето на децата си, когато не може да защити журналистите, които служат на истината. Още по-голяма трагедия за едно общество е, когато е само ням свидетел или треперещ страхливец и позволява съвременните герои за подрастващите да бъдат наркобароните, а най-достойните ценности – парите и материалните облаги, свързани с тях.

  Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград се прекланя пред саможертвата на Вероника Герин, станала символ на борбата срещу наркотиците, независимо, че ООН и Европейския парламент не приеха това да се случи официално и да подпомогне превенцията на дрогата, която е много по-ефективна, когато има свое истинско и въздействащо лице. Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград настоява журналистите в България ежедневно да популяризират достойни личности,  прояви и реални факти за наркотиците, чрез които подрастващите да формират своите ценности и защита срещу рисковото поведение и агресията. Няма друга стихия в обществото като журналистиката, която да може да разчисти всички лъжи, заблуди и лицемерни потоци от думи и действия, скриващи истинския път към спасението.

Поклон пред паметта на Вероника Герин и всички загинали журналисти в изпълнение на дълга си към човечеството!

Методи Байрактарски, зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса и д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене