Нова „баба“! Нов лековит камък! В Долно Дряново! Близо до хотел! Време ви е за „лечение“!

Баба Кадифе от Долно Дряново: „Показвам ритуал за здраве и помагам на хората да минат през „превирачката“. Пари не вземам, колкото обичат оставят в касичката за болни деца и възрастни от селото.“ Звездата на новата баба изргря преди дни, в сайата ИНФОМРЕЖА за да покаже, че лековити „баби“ и „камъни“ няма сам ов Крибул а има и в Долно Дряново „опасно“ близо до хотелския комплекс Прав камен… 

Баба Кадифе Петралик от гърменското село Долно Дряново е единствената в региона жена, която с цялото си сърце се отзовава на повика и желанието на болни и нуждаещи се хора, които търсят спасение, а понякога и последна надежда, за да излекуват болест или да успокоят душата си, която страда. / Проверка на Топ Преса установи, че местните за първи път са чули за таланта на тази баба миналата седмица€$/ 

Жената, която наричат „баба“, е на средна възраст, но многото кърски труд и житейските несгоди и изпитания са оставили дълбоките си отпечатъци върху нея. Годините ѝ са прикрити от забрадката и фереджето, които тя носи според своята вяра.

Скромна, сърдечна, природно интелигентна, тя не отказва на никого помощ, защото е единствена от селото, която е наследила от баба си и друга възрастна жена ритуали, които дават надежда най-вече за здравето на нуждаещи се. За плащане не говори – кой колко даде.

Освен ритуала за изцеление, с който се минава през така наречената „привирачка“, баба Кадифе лее куршум против уроки, стрес и др. Прави го напълно безплатно.

„Който иска да остави лев, два, пет или десет, за да е спокоен, че си е платил ляка. Аз пари не вземам, казвам на хората да оставят колкото им сърцето каже в касичката на хотелския компрекс „Прав камен“. Тези пари ги ползваме единствено и само за болни деца и хора от селото, правим им подаръци на Нова година и други празници, помагаме и за купуване на лекарства. За себе си нищо не искам, имам си всичко, и къща, и пари, и деца. С мъжа ми много се разбираме през целия ни живот. Така възпитахме и децата ни, а човек, който дава, двойно му се връща. От залъка сме си делили, за да помогнем на много наши близки и съселяни. Не съм оставила човек на пътя, не съм пуснала от дома ми да си тръгне някой гладен“, разказва баба Кадифе, докато ни води към „привирачката“ или Правия камен, за който се смята, че е митичен и с голяма сила и чудодейна енергия, която лекува.

Легендата, която се носи в региона, гласи, че камъкът лекува уроки, лоши очи, уплах, също и безплодие. Когато молбата е за зачеване, ритуалът за преминаване през камъка се изпълнява при пълнолуние и мълчешком.

„Гледай ме сега какво ти показвам. Срещу нас е местността „Скрибина“, там има друг камен, прилича на тоя, но е малко по-друг. Виж ги и двата камена как са един срещу друг в права линия. Доста хора ходят и там, и тук.“

Митичният процеп, който показва баба Кадифе, е в скална форма, намираща се до самия Прав камен, чието име носи и построеният наскоро комплекс с къщи за гости.

По указание на баба Кадифе правим ритуала. Тя през цялото време помага и напътства. Заставайки пред процепа, тя почука нежно върху камъка и шепнешком моли: „Идеме да ни дадеш лек. Молиме да ни помогнеш…”.

Жената носи със себе шише с вода, кибрит и вестник, който го пали и пуска в процепа, след което минаваме през пукнатината три пъти. Кадифе налива вода в една издълбана в камъка нишичка налива вода от шишето и с нея измива лицето ти и ръси от водата по тялото.

Ритуалът на баба Кадифе продължава със застъпването с крак  на червен конец, който тя опъва вертикално до ръста на човек. Ако е дете, червеният конец се отпуска, за да е по дълъг, заради това, че детето ще расте. После завързва конеца на храстите в близост до камъка.

Тръгваме по друг път, различен от този, по който дойдохме, по околна пътека, от високото към ниското. Мълчим през цялото време, за да може “каменят“ да чуе желанието и нуждата ни.

“Каменят”, както ги наричат местните, са скални образувания със специфична форма. Местността е част от географската област Чеч, намира се близо до Сатовча, буквално в югозападния хълбок на Родопите, където природата е разточителна на гори и скали – най-гъстата планина, най-интересните откъм състав и форми каменни фигури.

Целият район е богат на истории, а магическото се преплита с реалността. Съвсем наблизо е и митичният камък в Крибул. Малко по-надолу от Прав камен. На пет минути път пеша се намира ландшафтно-исторически парк “Градище” – добре поддържано място с дървени пътеки, осветление, беседки, мостчета, достъпът е напълно безплатен. Паркът е много посещавано атрактивно място в община Гърмен както от местни, така и от туристи.

Градище е тракийско светилище и е пълно с причудливи каменни форми. Една от тях е Главата – скално образувание, приличащо на човек. Прав камен е изключително лесно достъпен. Намира се на шосето от Гърмен за Сатовча вляво след Долно Дряново. Пътят, който води до камъка, е точно срещу историческия парк “Градище”.

„Учените отричат магията на „каменя“, защото това им е работата. Не може да учи толкова години и да признае, че ей там има една баба, която казва това и това и е верно…”, продължава да реди баба Кадифе. Ние от Топ Преса сме абсолютно съгласни с нея, но ни притеснява че случаят с баба Кадифе е напълно идентичен с този на баба Юлия от село Крибул. Каква е целта? Района на Долно Дряново също да стане толкова посещаем, като района на село Крибул? Дори на Прав камен е много по удобно щото в съседство е хотела Прав камен – рекламодател на сайта, който популяризира и новият „лековит камък“ и новата леккуваща „баба“. Е този път някой прекалява… Кой е той? 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене