След зрелищните самоубийства в Гоце Делчев и Шумен, Топ Преса пита: Решение на проблемите ли е самоубийството?

След двете самоубийства които разтърсиха България Топ Преса се самосезира, както често правят институциите и решихме да потърсим отговорите – ЗАЩО ??? Защо се случва това? 38 – годишният Борис Вернеров Вълев от Гоце Делчев скочи от блока в който живее. Съседи разказаха, че момчето в последно време изпаднало в душевна криза. Дори майка му споделила с близки, че тези дни синът й е бил в лошо психическо състояние и имала намерение да го води на психиатър. Другият случаи е с 27-годишния Даниел от Шумен, които скочи от 6-ия етаж след 3 часа преговори с психолог от МВР. Какво ли са си говорили?

Може би всеки един от нас познава семейство, в което някой се е самоубил или е направил такъв опит. Ние не обичаме да говорим за хората, които извършват самоубийство. Вярваме, че това няма да се случи нито с нас, нито с нашите любими хора. Но самоубийството е реалност и се случва много по-често, отколкото сме готови да повярваме. Когато човек е решил да се самоубие винаги има предупредителни сигнали в неговото поведение, думи, начина по който общува с другите и света около него. Когато можем да разпознаем тези предупредителни сигнали в поведението на човек, решил да предприеме самоубийство то е възможно да бъде предотвратено.

Силвия Димитрова

Топ Преса гостува на Силвия Димитрова – консултант терапевт, работещ по метода на психодинамичната психотерапия. Завършила е магистратура в Нов български университет – София, специалност „Клинична социална работа“ за работа с клиенти в областта на психодинамично консултиране и дългосрочна психотерапия. Обучава се в EMDR психотерапия към EMDR Europe Association, EMDR – СЕРТИФИКАЦИОННА ПРОГРАМА. От 10 г. работи, като консултант-терапевт, дългосрочно консултиране на клиенти, консултант кризисна интервенция, EMDR психотерапевт.

 Г-жо, Димитрова, какво подтиква хората към самоубийство?

– Причините са различни и индивидуални. Но чувствата, които изпитва човек при тези обстоятелства, са много по-важни. И това най-често е чувството на безнадеждност и безполезност. Всъщност не всички хора, които говорят или правят опити за самоубийство, искат да умрат. Често това е зов за помощ. Ако човек получи подкрепа в подходящия момент, животът му ще се преобърне в позитивна посока. Ние всички се чувстват претоварени от трудни емоции или ситуации понякога. Но повечето хора притежават ресурс да намери начин да  преодолеят тези ситуации и да продължат с решителност и надежда…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене