Разследване: Наркобосовете започнаха масиран внос на евтина трева от Албания, бабите в Петрич и Сандански бесни от конкуренцията

Трева от Албания убива нивите ни с канабис. От около месец антимафиоти са засекли наркобосове, които ударно внасят марихуана от страната на Енвер Ходжа, и то на тройно по-ниска цена, което на практика задушава бг-тревата, пише днес в обширно разследване в. „Телеграф“.

Новината потвърдиха от МВР. „Килограм марихуана струва 3000 лв. Нашите обаче се отвориха и в момента я внасят от Албания за 1000 лв. килото. По този начин убиват производството у нас, особено големите ниви в санданския и петричкия регион, бабите пропищяха“, обясниха спецченгета от ГДБОП.

Преди около месец едни от най-големите босове, които въртят бизнеса с трева у нас, се преориентирали към Албания. Причината била, че там, хем цената е тройно по-ниска, но и рискът им е минимален в сравнение с това да обгрижват и пазят нивите с канабис у нас. „Те скъсяват целия процес от засаждането, отглеждането, охраната на оранжериите. Включват се директно в покупко-продажбата“, коментираха антимафиоти. Забелязвало се вече осезаемо и недоволството на бабите в петричкия регион, които дават земята си за отглеждане на леката дрога.

За отглеждането на нива с марихуана са нужни около 3-4 месеца-от посаждането до косенето. Инвестицията започвала от 5 000 лв. и можело да удари и 20 бона в зависимост дали става дума за малка оранжерия или голям терен на открито. „Тук не става въпрос за онези скрити по квартири и мазета с по 3 саксии, а за големите играчи, които изкарват над 50-100 кг реколта“, уточниха от ГДБОП. В солидните суми се включвало напояването, най-често със скрити вкопани тръби, и охраната на нивите. Вместо да извършват всички действия по отглеждането и пласмента, босовете избрали по-лесния начин – да пазаруват готовата стока от Албания.

Албанската трева влиза у нас скрита основно в автомобилни гуми, обясниха от МВР. Само преди седмица беше хваната поредната пратка от 95 кг на ГКПП-Гюешево Тя беше укрита във вътрешната страна на гумите, но граничните ченгета я изловиха. По оперативни данни албанците вербували шофьори на тирове, които криели тревата в различни тайници. „Това са шофьори, които правят редовни курсове и минават през България“, обясниха разследващи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене