Мария Габриел издържа изпита за еврокомисар

Повече от три часа продължи изслушването на Мария Габриел в Европейския парламент.

Тя отговори на въпроси, свързани с цифровата икономика и цифровизацията в областта на културата. Отговорите на Габриел неколкократно предизвика ръкопляскания.

Тя посочи, че държи на качествената журналистика, защото е в помощ на гражданите да си съставят мнение.

„Трябва да настояваме за медийно образование за всяка възраст, бих настояла платформите да развият лостове за оценка на качеството, за да защитим демократичните си ценности.

Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности, отбеляза Габриел.

Тя определи въпроса с бъдещето на Евронюз като чувствителен и важен, защото телевизията има мисията да защитава интересите на европейските граждани.

Едно от първите неща като еврокомисар ще бъде да се срещна с екипа, заяви Габриел.

„В нашите демократични общества словото на омразата няма място. Свободата на изразяване и на информация трябва да бъде запазена. Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме.

Като еврокомисар ще защитавам равенството между мъжете и жените, ще защитавам нашите ценности докрай“, заяви Габриел.

Оценката от изслушване й ще бъде представена днес.

В предишно изслушване тя заяви, че да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, и че възнамерява да допринесе за завършването на единния цифров пазар.

В началото на своето изложение Габриел говори на български език.

Мария Габриел изрази надежда по време на изслушването и в ЕП, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене