Народният представител Николай Бошкилов направи парламентарно питане към министъра на регионалното развитие във връзка със санирането в Благоевград

Днес в пленарно заседание на 44 НС и провеждането на парламентарен контрол, народният представител от БСП Николай Бошкилов постави  въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройството за некачественото саниране в „столицата на санирането – гр. Благоевград“. За да онагледи проблемите на гражданите  и жители  на града, депутата от БСП беше подготвил и показа снимки на конкретни строителни обекти-блокове, в които има нарушения и проблеми при извършването на санирането. Става на въпрос за блокове  от кв. „Струмско“, ж.к. “Запад“, блок „Лира“ ж.к. „Еленово“, ул. „Марица“. За някои  от тези блокове има и подадени жалби от живущите за некачествено изпълнение на санирането. Акцента на изказването на народният представител беше върху качеството на извършваната услуга, разминаването в ценообразуването, както и върху слабостите при упражняването на контрол при изпълнението. Специално внимание беше обърнато и на срутилото се скеле на блок,  намиращ се в центъра на гр. Благоевград, ул. „Иван Шишман“ № 16, където по чудо няма загинали и жертви, но има нанесени много материални щети за обитателите на блока, именно поради извършване на некачествено саниране и неспазване на процедурите.

Народният представител от Благоевград Николай Бошкилов изрази позицията на „БСП лява България“, че партията не е против санирането, а против различните критерии и драстичните нарушения, които се прилагат при ценообразуване за 1 кв.м., некачествено извършване на санирането, във връзка с наемането на хора без опит, ценз и квалификация. В немалко от случаите, фирмите, спечелили и подписали договори за изпълнение с община Благоевград преотдават изпълнението на други фирми-подизпълнители. Нарушения са констатирани  и при спазване на  трудовата дисциплина и безопасни условия на труд, неспазване на трудовото законодателство, наемане на хора без трудови  договори. Безспорен абсурд е и факта, че грубото строителство излиза по-евтино, отколкото тяхното саниране и обновяване. Има и извършени  проверки, констатирани нарушения и спрени обекти, но като цяло проверяващите в Благоевград неглижират възникналите проблеми, което може да доведе до сериозни последствия за жителите и обитателите на санирани блокове в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене