„Не“ на „LAFKA”! Казаха съветнците в Гоце Делчев

светници

Веригата „Лафка“ не бе приета в община Гоце Делчев

лафка

Общинските съветници от Гоце Делчев и кметовете на селата Брезница, Мусомища и Корница на днешното заседание на местния парламент защитиха интересите на дребните търговци и не позволиха да бъде приета точката за провеждане на търг за отдаване под наем за 10 години на общински терени за 12 преместваеми търговски обекта.

Според постъпилата в община Гоце Делчев оферта намерението е в 12-те обекта да се продават освен вестници и списания, също и цигари, безалкохолни напитки, ядки, дребни пакетирани хранителнипродукти и други срещу предплащане на наема, поддържане на чистотата, озеленяване, засаждане на цветни алеи. Друго условие е всички търговски обекти да са с единен дизайн и изработени от еднакви материали.

Стойността на всеки павилион варира от 15 до 20 000 лева, което по думите на неврокопските съветници е твърде висока цена. Именно в предложените условия от вносителите на офертата общинските съветници съзряха пълна идентичност с нашумялата напоследък верига „LAFKA”.

”Апетитите на тази верига са за завземане на публични търговски площи в цялата страна, изтласкване от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една медийна група, криеща се зад търговската марка „LAFKA”, коментираха общинските съветници по време на днешната сесия.

Така председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев след последвалите неодобрителни дебати в залата оттегли от дневнияред въпросната точка, като я върна в комисиите за доразглеждане с презумпцията когато бъде отговорено на всички постъпили въпроси в жалбата и подписката до ОбС от 120 дребни търговци от цялата община и на въпросите на съветниците и кметовете на населените места, тогава на едно от следващите заседания да бъде включена за повторно обсъждане.

Групата на ГЕРБ и колегите им от ДПС се обявиха срещу „агресивното навлизане на веригата „LAFKA“ на територията на община Гоце Делчев“, която според тях грози от унищожаване бизнеса на дребните търговци в града и селата.

„Критериите, които са обявени от общинската администрация за провеждането на търга за 12 преместваеми обекта – 9 в Гоце Делчев и останалите три в селата Брезница, Мусомища и Корница, са в услуга на една корпорация, известна медийно-финансова група. Тя вече е нахлула в редица градове в България, но дано ние, общинските съветници и кметовете, не допуснем това да се случи в община Гоце Делчев“, бяха категорични народните избраници от ГЕРБ.

Общинският съветник Салих Буковян от село Брезница също се противопостави на намерението за поставянето на такъв търговски обект в селото му.

„Предвиденото място е на 4 метра от кръстовището и кметството, на самия площад. В селото имаме едно хубаво нещо и то е площадът ни и дайте сега да развалим и него, за да угодим на олигархични кръгове, които искат да блокират бизнеса и обикновените хорица, които едвам изкарват за прехрана от малките си магазинчета. Такъв търговски обект в Брезница не е необходим, защото си имаме наши местни търговци“, категоричен бе Буковян.

Колегата му  д-р Уруч както и останалите съветници също изразиха отрицателното си мнение в дебатите и поискаха отмяна на точката за провеждането на търговете. През почивката много от общинските съветници изразиха надежда, че до следващо обсъждане няма да се стигне и казусът „LAFKA” на територията на община Гоце Делчев е приключен.

Ангел Гераксиев съобщи, че до провеждането на търга се е стигнало след като двете разпространителски вестникарски фирми „Слънчев остров” и „Сенатор“ са поискали прекратяване на договорите с община Гоце Делчев поради нерентабилност. Едната от фирмите вече дори е преустановила дейност.

В кулоарите на Общинския съвет обаче се коментираше, че двете фирми всъщност са били принудени да поискат прекратяване на договорите. На едната от тях е било обещано запазване на работните места на продавачите им.

infomreja.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене