Обявиха италианската фирма за обувки в Дупница в неплатежоспособност

Окръжният съд в Кюстендел е обявил италианската фирма за обувки „Абонданца“ в Дупница в неплатежоспособност.

Съдът започна и производство по несъстоятелност спрямо предприятието.

Фирмата се обявява в неплатежоспособност по иск, който е бил внесен в съда от дружество, на което „Абонданца“ дължи пари за доставки, съобщи БНР.

По този начин върху имуществото на фирмата е наложен запор, но по думите на местни във сградите на предприятието имущество вече няма.

Припомняме, че в началото на месец февруари шивачките от обувния цех „Абонданца“ в гр. Дупница излязоха на протест срещу незиплатените си заплати.

На 17 февруари омбудсманът Мая Манолова съдейства за подписването на споразумение, в което собственикът и управляващ италианската фирма „Абонданца“ в град Дупница Луиджино Каприоти се задължи да изплати забавените заплати и обезщетения на четири транша като първият трябваше да бъде на 10 март. Това обаче не се случи, въпреки че срокът за изплащане на заплатите на служителите беше удължен няколко пъти.

За това омбудсманът Мая Манолова сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) и инспекцията по труда.

До момента на собственика на „Абонданца“ ЕООД, което вече не развива дейност, са издадени 12 броя актове за административни нарушения. Спазени са разпоредбите на закона, които позволяват това да стане неприсъствено. В сила са влезли и 12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв., които са дадени за събиране на Националната агенция за приходите.

news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене