Прочутият роман „БЕЛ АМИ“ оживява на благоевградска сцена

На 01.06.17г. /четвъртък/, от 19:00ч. Малък градски театър „Зад канала“ гостува в Благоевград с представлението „БЕЛ АМИ“ от Юрий Дачев по Ги дьо Мопасан.
В парижкото общество се появява един чаровен и амбициозен провинциалист, който събужда интереса на всички дами. Той иска успех, иска пари и всички красиви жени. Ще успее ли да постигне мечтите си и каква е цената, която ще плати?
Калин Врачански, Герасим Георгиев Геро, Василена Атанасова, Васил Банов и още много талантливи актьори във впечатляващия спектакъл на МГТ „Зад канала“.

Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография: Петя Стойкова
Музика: Асен Аврамов
Костюми: Петя Стойкова и Елица Георгиева
Фотограф: Павел Червенков

Участват:
Калин Врачански
Петър Калчев
Луиза Григорова
Герасим Георгиев – Геро
Василена Атанасова
Алиса Атанасова
Таня Пашанкова
Христина Караиванова
Владимир Зомбори
Владимир Димитров
Атанас Чопов
Васил Банов

Ги дьо Мопасан е роден на 5 август 1850 година. Произхожда от стар аристократичен род. Майка му Лор дьо Поатвен е близка приятелка на Флобер, който по-късно ще стане духовен наставник на сина й.
От дете бъдещият писател е своеволен, предизвикателен и враждебен към религията.Литературните си опити започва със стихове, когато е само на 13 години. След завършване на лицея в Руан възнамерява да следва право в Париж, но е мобилизиран. Участието му във Френско-пруската война ще намери отражение в много от по-късните му произведения. В Париж близо десетилетие работи като дребен чиновник в различни министерства. Пише статии, стихове, разкази, пиеси. Спортува много, като особено пристрастен е към гребането. Още първите му публикации разкриват изключителния му талант, въпреки критичното отношение на Флобер. Авторът на „Възпитание на чувствата“ ще остане докрай кумир за Мопасан.

Голямата литературна слава идва с дебютния му роман „Един живот“. Над творбата Мопасан работи 6 години. За няколко месеца се продават 35 000 екземпляра. Още по-голям е успехът на „Бел ами“: за четири месеца романът е преиздаден 35 пъти. Аплодират го дори най-злостните критици, а Толстой ще определи „Бел ами“ като най-големият шедьовър на френската литература след „Клетниците“.
Мопасан живее бурно и наситено. На 27 години е разбрал, че е болен от сифилис и все по-често напомнящата за себе си болест като че ли изостря у него жаждата за живот и непоносимостта към пропилените във фалш и празнота дни. Лети с балон над Франция и Белгия, кръстосва Ривиерата със собствена яхта, наречена „Бел ами“, втурва се в десетки любовни авантюри, посяга към опиатите…Депресиите и нервните кризи обаче зачестяват. В началото на 1892 година прави опит да се застреля. Тъй като прислужникът е извадил куршумите от револвера му, Мопасан опитва да пререже гърлото си с парче стъкло. Постъпва в клиника, но лекарските грижи са безрезултатни. Умира на 6 юли 1893 година, само месец преди да навърши 43 години.
„Влязох в литературата като метеор, ще изляза като мълния“ – казва за себе си Мопасан. След себе си оставя над 300 великолепни разказа, шест романа, три пътеписа … Успехът на творбите му остава неизменен повече от век. Много от тях са адаптирани за театър и кино, а за самият живот на автора им също са написани много страници. Немалко от тях се опитват да стигнат до образа на писателя, търсейки автобиографични отражения в творбите му. Откровеността, с която Мопасан е споделял разбирането си за секса и за болестите на обществото, амбицират подобни изследователи да се взират най-вече в Жорж Дюроа…Каквото и обаче да изтръгнат или доизмислят , над усилията им обезсилващо остава изписвана една прочута фраза на Мопасан:„Животът е въпрос на нюанси“.

Продължителност: 2 часа

Билети на касата на Драматичен театър „Н.Вапцаров“ – Благоевград

0879/52 37 29 – Билетна Каса
0878/527573 – Организация и реклама

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене