Корнелия Нинова изненадана от изявлението на Владимир Путин

Председателката на БСП не е съгласна с вчерашното изказване на Путин, че славянската писменост е дошла от македонска земя и го определя като неприемливо

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи
Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи
На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост
„Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни“, на мнение е Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова припомни в студиото на Нова телевизия, че все пак през 2015 година руският президент е казал, че България им е дала писменост, а те са ни освободили.

Достатъчно е направено от Борисов и Захариева по въпроса и то дипломатично, смята лидерът на БСП. На въпрос, дали е редно Путин да се извини, Нинова допълни отново, че е достатъчно да заявим, че това не е приемливо, както е и направено. Националният дух на България е и европейски, допълни тя.
„Докога ще спорим“, БСП не искат да спорят, искат конкретика, канят да всички депутати да подкрепят текстовете за промяна в законодателството, които те внасят. Втори месец парламента не работи, коментира Корнелия Нинова пред НоваТВ.

ГЕРБ намали екип, смята тя. Зам.министър на здравеопазването е уволнен, срещу този на транспорта скачат, а в отбраната има и с нацистки поздрав, това ли му е екипа на Борисов, допълни председателката на БСП.

Тя смята, че не върви темата на европредседателството, всичко било сведено само до ремонта на НДК и нищо друго. Имало само лобистки закони, като този за земеделието.

„Те се отказаха от предизборни обещания. Второ – нямат програма. Втори месец парламентът не работи. Трето – нямат екип. Има напрежение в обществото – протести на майки, на еколози. Вкараха един закон за земеделските земи и той беше лобистки. Видяха малко натиск и го изтеглиха“, дпълни тя.

Нинова коментира и каква опозиция е БСП – от 6 закона внесени тези седмици 5 са техни, за доходите,пенсиите, закон за храните,за защита на хората с увреждания, внасят днес и за НПК и НК. Спрени от тях били договори за земи и договор за транспорта в Столична общината, два корупционни скандала, допълва тя. Всичко изброен, само показва че БСП са предприели много неща и си спазват обещанията, смята Нинова.

За оставката на Валери Симеонов, тя коментира и квалифицира, като неевропейско и цивилизовано определено поведение на членове от Обединените патриотите. Изненадана е, че и ГЕРБ и Европа ги приемат без да реагират. Програмата им била най- близка с патриотите, но в минало време. Пенсиите, полицай във всяко село, но само в предизборна кампания, вече не, смята Нинова.

БСП не може да приеме майтапчийски снимки, нито това което направиха патриотите на границата преди изборите, като и връщането на държавния служител в министерство на правосъдието, който е привърженик на Луков марш.

На въпрос как ще коментира портрети на Сталин, на деня на победата и на други прояви на БСП, Нинова коментира, че осъжда всяко насилие над човешко същество, хората били свободни, различни и се изразявали демократично и свободно.

Попитана дали е използвала момента с Гергов и ЦУМ да разчисти терена в партията, Нинова обясни, че ако е искала е щяла да го направи и преди това.

По отношение на политическата оценка на БСП за ролята на Цацаров, тя смята че не може да дава такава, иска просто да си вършат работа. Работата им е да решават проблеми.

Допълни, че днес БСП внасят промени в НПК и НК, както са обещали на хората – за битовата престъпност, защото нямало наказания, а имало и твърде дълги процеси. Искат да се ограничи броя пъти, в които едно дело може да се връща за доразследване.

За КТБ, Нинова смята, че стенограмата трябва да се разсекрети. Не знае кой е виновен и какво се случило, не е била участник е онези събития.

За климата в БСП, тя е изненадана от суматохата заради промените в партията. Носи програмата разпечатана в себе си, знае и запетайките и си я изпълнява. 4-5 страници програма. Всичко направено от нея е написано и изговорено. За тази програма е избрана на Конгреса, нямало изненади.

Въвели са вече председателя да се избира от всеки член на партията, не от конгреса. Всеки член на партията може да гласува. Тоест 200-300 хил. души ще гласуват за председател следващият път, след нея. Нейната програма е да промени БСП, да промени България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене