Директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов и благоевградчанинът борислав Вадиков получиха с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики и грамота

Високото отличие бе връчено заради принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Такова отличие получи и писателят от Благоевград Борислав Владиков, а честта да им бъдат връчени лично бе на тържествена церемония днес в Национална галерия „Двореца” министърът на културата Боил Банов връчи годишните награди по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. С престижните отличия на Министерството на културата бяха наградени творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност. С почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, Грамота за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост бе награден и Директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов.

Преди началото на церемонията гостите се насладиха на изпълнения от Георги Димитров (китара), възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а минути преди официалното награждаване се изявиха и още двама талантливи ученици от същата гимназия – Кристина Георгиева (цигулка) и Момчил Пандев (виолончело). Министър Боил Банов приветства всички гости на празника. „Особена чест е за мен да съм тук сред Вас в навечерието на най-светлия български празник и да връча награди на хора, които всеотдайно работят за културата. Като слушах изпълнението на младите музиканти, се убедих отново, че българската култура и изкуство са на много високо ниво и трябва да бъдем горди със себе си”, изтъкна министър Банов. „И понеже ние, занимаващите се с култура и изкуство, най-добре знаем как се съчетават преходното и непреходното, тленното и нетленното, ще си позволя да почетем един изключителен меценат на културата и на изкуствата, с когото днес се прощаваме – проф. д-р Лъчезар Цоцорков” – с тези думи в самото начало на церемонията министър Банов призова гостите на събитието за минута мълчание в памет на проф. Цоцорков.

С различни степени на наградата „Златен век” – за изключителен принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, бяха удостоени близо 90 дейци на културата и изкуството, както и културни институти.

С почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики, Грамота за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост бе награден и писателят от Благоевград Борислав Владиков.

Актьорът Филип Трифонов, диригентът Михаил Ангелов, археолозите проф. Васил Николов и проф. Николай Овчаров, писателят Пелин Пелинов, балерината Светлана Донева и фолклористът Крум Георгиев са носители на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” – огърлие. „Наградата е за целия екип, с който успяхме да докажем, че в нашите земи са корените на европейската цивилизация”, каза проф. Васил Николов при получаване на отличието. Крум Георгиев благодари на Министерството на културата и на българския народ, който съхранява духа и традициите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене