ВНИМАНИЕ!!! Вирус тръгна по телефоните тръгна в България! За секунди ги превръща в ненужни вещи

Въпросният вирус идва като безобиден и забавен видеоклип, носещ заглавието „Танцът на Хилари”

При отваряне на клипчето обаче, наред с танцуващата на дисплея сенатор Хилари Клинтън, вирусът се активира, прониква в софтуера на мобилния телефон и го деформатира за секунди. След което единственото, което може да бъде направено с телефона е той да бъде изхвърлен, обясняват техници.
Наред с това е възможно вирусът да копира и препраща към към своя създател и разпространител списъкът с всичките контакти и входящи и изходящи връзки на собственика на телефона, които по-късно могат да бъдат използвани за различни нечисти и дори престъпни цели.

Това е поредният IT вирус след официално обявеният от експертите по киберсигурност на МВР криптовирус „Wanna Cry”, поразил стотици хиляди компютри в целия свят през последните дни. През последните години създателите на компютърни вируси вече не се задоволяват само с пускането в Мрежата на спамчета или вирусчета, вършещи безобидни шегички като триене на текстове или изписване на нецензурни съобщения и появата на весели човечета върху дисплеите на компютрите и другите устройства с IT софтуер. Сега вирусите стават все по-брутални и комерсиални.

В някои от случаите те са свързани с блокиране на компютъра и искане на „откуп” за разблокирането му. А в др. случаи създателите на вируса го използват за да събират данни и да точат информация, която след това продават или самите те използват. Затова и специалистите по киберсигурност предупреждават потребителите на интернет да не държат в компютрите и в паметта на мобилните си телефонни важна информация като лични данни и номера на банкови сметки и др. информация, до която злонамерените хакери могат да се доберат и да я откраднат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене