Юнкер интервюира Мария Габриел, чакаме оценката му

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи в Туитър, че е приел българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел.

Срещата се състоя в Европейския парламент в Страсбург. ЕК разпространи кратък видеозапис, на който двамата събеседници позират за няколко секунди за протоколна снимка.

Юнкер има изключителните правомощия да оцени кандидатите за еврокомисари, както и да прецени какви да бъдат техните отговорности в ЕК. След неговата оценка кандидатите полагат изпит пред съответните комисии на ЕП.

След този разговор се очаква Юнкер да прецени дали номинираната може да бъде еврокомисар и в случай, че е удовлетворен, да определи нейните отговорности в ЕК. По-късно Юнкер ще съобщи оценката си от интервюто.

След това Габриел ще положи изпит пред съответната комисия на Европейския парламент и ако бъде одобрена, назначението й предстои да бъде утвърдено от Съвета на ЕС.

На 10 май правителството одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на България. Решението бе съобщено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, след края на първото правителствено заседание на кабинета „Борисов 3“.

България няма свой представител в ЕК от началото на 2017 г. Тогава Кристалина Георгиева подаде оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме поста изпълнителен директор на Световната банка. Ресорът на Георгиева в ЕК беше „Бюджет и човешки ресурси”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене