ilindenpress.bg : Лечителката Хава разпали война на нелегални превозвачи в Крибул

Известната лечителка баба Хава от сатовчанското село Крибул разпали истинска война сред нелегалните превозвачи от района заради огромния наплив от поклонници, търсещи надежда и спасение в светилището Скрибина, известно сред местните като Провирачката.

През последните години възрастната жена придоби особена популярност в цялата страна. Все повече хора пристигат в населеното място и търсят утеха за болките си. Баба Хава им лее куршум, а след това ги кара да преминават през магичния камък Провирачката, за да се излекуват и да намерят спокойствие и мир.

Тази популярност на местността Скрибина обаче се превърна в доходоносен бизнес за някои предприемчиви жители в Крибул и съседните села. Местните разказват, че млади мъже с бизнес нюх купили микробуси и джипове, с които започнали да извозват до мистичната местност туристи. Дневно в Крибул пристигат по 200-300 човека, които отиват при баба Хава, а след това нелегални превозвачи ги извозват до лековития камък, коментират в общината.

В района издигнали заведения, които започнали да печелят от стотиците посетители на Скрибина.

През последните месеци обаче се разпалила война между нелегални превозвачи конкуренти. Напрежението ескалирало и започнали скандали кой да извозва туристите.

Отделно от това десетките микробуси и джипове, чакащи поклонници от цялата страна, задръстват тесните улици на Крибул и създават предпоставки за катастрофи. Паркираните превозни средства пречат на движението на сметосъбиращата техника, а при евентуален пожар – биха затруднили и движението на пожарни коли.

Всичко това накара кметът на община Сатовча Арбен Мименов да внесе жалба в районната прокуратура в Гоце Делчев. От там обявиха за ИлинденПрес, че вече е започнала проверка на жалбата.

Прокуратурата ще проверява има ли организирани нерегламентирани превози на туристи до местността Скрибина, евентуално кой ги организира и осъществява и дали местността Скрибина е палетник на културата.

Срокът за проверката е 30 дни.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене