Извънредна сесия за насрочения референдум в Марчево свиква днес от 15 часа председателят на ОбС-Гърмен Исмет Узунов

Извънредно общинско заседание ще проведе от 15 часа днес местният парламент в Гърмен. То е свикано от председателя Исмет Узунов с една-единствена точка – гласуване на насрочения от бившия областен управител на Благоевград Валери Сарандев за 18-и юни референдум в гърменското село Марчево, поискан от Инициативен комитет, оглавен от кметския наместник Розен Марчев.

Както писа ИНФОМРЕЖА, искането за провеждане на референдум в Марчево е по повод отменено решение на Общински съвет – Гърмен от Областната управа и Административния съд в Благоевград за изготвяне на ПУП-ПРЗ на поземлените имоти, намиращи се в масиви 46 и 47 в местността „Падарката“ съгласно картата на възстановената собственост на село Марчево. Там в момента се намира ромският квартал „Кремиковци“.

Предварителната информация относно предстоящото гласуване в ОбС-Гърмен е, че повечето от съветниците няма да дадат положителен вот за провеждането на референдума, като ще насочат усилията си в търсене на други законови начини за решаване на проблема с незаконните къщи в ромското гето.

Мотивите на народните избраници са, че провеждането на референдум на практика е излишно, тъй като резултатът му е предизвестен. Съветниците смятат, само ще бъдат похарчени грешни около 15 000 лева от джоба на данъкоплатците за провеждане на допитването. Именно за да бъде спестен излишният харч, голяма част от парламентаристите са решили да не гласуват на насрочената за днес извънредна сесия.

„В Марчево с право на вот са около 120 души, които е ясно, че ще гласуват против изготвяне и приемане на ПУП-ПРЗ на поземлените имоти в местността „Падарката“, което обезсмисля провеждането на референдума. Трябва да намерим друг начин за решаване на проблема и искането на жителите на Марчево, за да спестим парите, които ще плати общината от джоба на данъкоплатците“, коментираха преди заседанието съветници от ОбС-Гърмен.

Днес от 13 часа заседаваха комисиите, а гласуването в зала ще стане в 15 часа. Междувременно ще бъдат направени консултации на най-високо ниво по казуса с ромското гето в Марчево, преди да се пристъпи към гласуването в зала. Обмисля се и вариант за оттегляне на предложението за ПУП-а.

Междувременно сдружението „Бъдеще за община Гърмен“ разпространи преди дни съобщение, че на 23 май ще организира митинг-протест във връзка с две години от избухналите през май 2015 г. протести след масовото меле между роми и жители на Гърменско, тръгнало заради силна музика от ромски микробус в центъра на квартал „Заграде“.

Протестите тогава продължиха повече от месец с искания ромите да бъдат изгонени от „Падарката“, а незаконните им къщи – съборени. Във въпросната местност с благословията на бивши и настоящи управници през годините са били настанявани ромски семейства, които са заформили цял квартал с над 150 къщи в така наречения квартал „Кремиковци“.

На митинга местни жители ще изразят недоволството си от несвършената работа на държавата относно събарянето на ромските къщи, от които РДНСК  събори само 10-ина и прекрати изпълнението на заповедите за събарянето и на останалите, които са повече от 100.

Председателят на Инициативния комитет за референдума в Марчево, кметският наместник Розен Марчев, бе един и от организаторите на протестите през 2015 година за изгонването на ромите от местността „Падарката“ и събарянето на незаконните им къщи и бараки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене