Скандали тресат Пернишкия университет

Завършили преди 4 г. още чакат дипломите си, зацикли и разкриването на висше училище по обществено здраве

Скандал с неиздадени от години дипломи на завършили студенти се разрази през последните дни в Пернишкия университет. Вече четвърта година Николай Драгомиров и негови колеги чакат да си получат заветния документ. Въпреки многократните им опити да разберат защо се бавят адекватен отговор от ръководството на Европейския политехнически университет няма. Драгомиров се записва като студент през пролетта на 2012 година по специалността „Публична администрация и управление на проекти“ и след 5 семестъра защитава дипломна работа. Тогава от ръководството събират студентските книжки на успешно завършилите, за да им изготвят дипломите, които все още не са получили.

gallery

„Преподаваха ни елитни професори и доценти като проф. Неделчев, доц. Николов. Много са, от най-реномираните университети в страната. Аз плащах на семестър по 550 лв., платих и за защитата на дипломната работа. Някои студенти плащаха по 750 лв. на семестър, други по 450. Не зная по какви критерии са определяни таксите, но в крайна сметка този университет се оказа една голяма измама, в която е замесена и общината“, с горчивина разказва Драгомиров.

Преди ЕПУ той е завършил Техническия университет, работил е в ТЕЦ „Република“ като инженер, бил е общински съветник. Сега работи в частна компания като експерт по програми и проекти, но е огорчен от отношението на ръководството на ЕПУ, което и до момента не му е издало диплома за завършеното образование.

Европейският политехнически университет /ЕПУ/ в Перник бе открит с решение на Народното събрание от 10 юни 2010 г., а тържествената церемония бе на 15 октомври, на нея присъства премиерът Бойко Борисов. Съучредител на частния ВУЗ е общината, а Перник придоби славата на университетски град. Пожеланията бяха за много студенти от България, Близкия изток, Европа, а надеждите на перничани – за издигане авторитета на града.

Първи ректор на университета е проф. дтн Христо Христов (2010-2011), а към датата на основаването на ЕПУ негов президент е д-р Тошко Кръстев, за преподаватели на българските и чуждестванни студенти бяха привлечени светила на науката от различните области.

Общият брой на записаните студенти в първи курс за периода 2010-2015 година в Европейския политехнически университет в Перник е 424. Дипломираните студенти за това време са 83-ма, от които 67 турски граждани и 16 българи.

След като през 2013 година ЕПУ едва се спасява от фалит и проблеми с акредитацията, от новата 2015 учебна година  президентът на университета д-р Тошко Кръстев изказа увереност в устойчивото развитие в контекста на получената немска акредитация и установеното партньорство с италианския университет „Пегасо”.

Той подчерта, че получената немска акредитация е събитие, с което ЕПУ се превръща в първия университет на Балканите, акредитиран от Европейската асоциация за осигуряване на качество във висшето образование( ENQA).

Същата година акциите на университета са прехвърлени на новия съсобственик в лицето на Pegaso Universita Telematica от град Неапол, като промяната е извършена чрез учредителен акт с общината. Представител на Pegaso Universita Telematica от град Неапол е проф. Джузепе Саконе, според когото новото сътрудничество ще позволи както на студентите, така и на преподавателите да обменят опит и да участват на образователния пазар съвместно.

„През 2015 година внесох докладна при тогавашния кмет на община Перник инж. Иван Иванов за това, че вече няколко години не съм си получил дипломата. Той я  препратил в университета, откъдето ми върнаха отговор от два реда, без да става ясно дали ще ми бъде издадена дипломата“, разказва за ходенето по мъките Драгомиров.

Въпреки разразилия се скандал и твърденията, че залите в университета са празни, преподавател е категоричен, че се водят редовни занятия. Той обаче категорично отказа да съобщи колко студенти се обучават в момента.  В града се забелязват чуждестранни младежи, които са студенти от университета.

На откриването на новата учебна година през октомври 2016 г.  пред присъстващите официални лица и преподаватели и само неколцина студенти бяха връчени дипломите на четирима студенти. Един от тях е турчинът Толга Гюрбуз. Завършил е „Архитектура и строителство“.  Той се надява с дипломата да намери реализация в родината си.

„Нашият университет стана част от голяма университетска общност  и по този начин се интернационализира, а студентите ще получават европейски дипломи“, каза тогава  в академичното си слово ректорът на университета проф. Марин Маринов. Той увери, че университетът ще кандидатства по национални и европейски програми за финансиране на научната дейност. Специалностите  за учебната година са „Приложна информатика”, „Зелено инженерство”, „Строителство и архитектура” и „Психология”. Въведено бе дистанционно обучение, като в него са записани 178 италиански студенти по програмата „Пегасо“.  Има и редовни студенти, но колко са, е трудно да се каже.

Дали ЕПУ е една голяма измама, в която участва и общината, както твърди инж. Драгомиров, или е университет, който бавно и мъчително си търси мястото в многото вузове у нас, бъдещето ще покаже. Засега надеждите са свързани с италианското участие.

Не са  оптимистични и прогнозите за другия ВУЗ, който трябваше да отвори врати в сградата на вече закрития техникум „Юрий Гагарин“. Преди година, през април,  Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Вяра Церовска за създаване на Висше училище по обществено здраве за времето  2016-2018 г. Още от есента на м.г. бе предвидено да има изнесено обучение на Факултета по обществено здраве с планирани 100 студенти, от които 60 държавна поръчка и 40 платено обучение. Намерението бе през 2017 г. да бъде открит филиал на факултета в МУ, а през 2018 г. създаване на Висше училище по обществено здраве в Перник с три катедри и шест сектора. Процедура по акредитация обаче бавела откриването на пернишки филиал във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет /МУ/.

Все още няма развитие и по искането сградата на бившия техникум, която е публична държавна собственост, да бъде прехвърлена безвъзмездно на общината. Писмото до принципала Министерски съвет е изпратено още през юли 2016 година. Отговор обаче все още няма.

Перничани много искат градът да се превърне в университетски, но като че ли не е намерена точната формула за това. Близостта до София, където има много и все със защитено име вузове е една от причините нещата в Перник да не се случват. Другата е, че дори в София има свободни места за специалностите, които са обявени в Перник.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене