151 абсолвенти на ЮЗУ се дипломираха

За първи път 151 абсолвенти на ЮЗУ се дипломираха с тържествен обет ! Петричанка кинезитерапевт – отличник на випуска, сръбкиня обяви: Търся си мъж от Благоевград, за да остана тук

151 бакалаври и магистри на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт към ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград получиха дипломите си за висше образование на официалната церемония. По идея на новия декан на факултета доц. д-р Стоян Везенков завършващите специалностите „Кинезитерапия”, „Логопедия”, „Социални дейности”, „Спортна анимация” и „Физическо възпитание и спорт за изявени деца и ученици” дадоха тържествен обет за задълженията и отговорностите на професиите им.

Пред своите преподаватели, близки и роднини абсолвентите тържествено обещаха да работят с цялото си сърце за подобряване на общественото здраве и здравните грижи, да печелят уважението и доверието на всеки нуждаещ се от тяхната помощ, да развиват и усъвършенстват професионалните си знания, умения и компетентности. И тъй като даването на подобен обет е първият в историята на факултета, церемонията бе изключително емоционална не само за абсолвентите, а и за всички присъстващи.

„Дипломите не са само къс хартия, а печат за знанията и уменията ви. Те са мощен импулс за всичко, което вие ще следвате занапред. Вашето призвание е да помагате на хората, да сте носители на новото. Продължавайте да учите през целия си живот и знайте, че вратите на университета и на нашите сърца винаги са отворени за вас“, обърна се към здравните специалисти доц. д-р Стоян Везенков, който произнесе първото си деканско слово към завършващите факултета.

Зам. ректорът на ЮЗУ проф. д-р Георги Апостолов също поздрави абсолвентите, като ги посъветва да бъдат отговорни и мъдри в делата си и да се борят за това, в което вярват. Той връчи и специалните ректорски плакети, с които бяха отличени 6-има от общо 18-те завършващи с най-висок успех.

Любопитното е, че и шестимата наградени отличници са кинезитерапевти. С най-висок успех 5.84 е петричанката Илияна Кочева, която почти от година работи по специалността си и продължава да надгражда знанията си с магистратура по „Спортна анимация“.

„Най-трудно ми беше във втори курс по анатомия, но се справих. Взех всички изпити от първия път, с изключение на гимнастиката. Обучението тук много ми помогна. Щастлива съм, че намерих реализация, но дори и сега не спирам да уча“, сподели Илияна и благодари на ръководителя на катедра „Кинезитерапия“ доц. д-р Даниела Попова, на курсовия си ръководител ас. д-р Стаменка Митова, на преподавателя Димитър Въчков, както и на годеника си Мартин Илиев, подкрепял я безрезервно по време на следването й.

Оказа се, че не само Илияна, а и голяма част от колегите й вече са започнали работа. Това потвърди и Георги Стоянов. Той работи повече от година като кинезитерапевт в столична клиника и учи магистратура по „Ортопедия и травматология”.

С магистратура по „Финанси“ пък продължава завършилата „Социални дейности” Росица Маркова, която малко преди дипломирането бе изненадана от близки с ефектен букет цветя.

За професионална реализация в страната ни мечтае сръбкинята Мария Тодоров, избрала да учи логопедия, тъй като тази специалност била близо до медицината.

„Правителството отпуска специални бройки за чуждестранни студенти и имах възможност да избирам измежду всички български университети. Аз обаче кандидатствах само в ЮЗУ, защото тук подготовката и преподавателите са на изключително високо ниво. Много съм доволна от обучението си. В Сърбия логопедията не е много развита и ако си намеря мъж от Благоевград и се омъжа, ще остана тук”, обяви Мария.

Сред завършващите бе звездата на родното ориентиране и лека атлетика Лилияна Гоцева. След бакалавърска диплома за учител по физическо възпитание и спорт от вчера националната състезателка вече официално е и магистър по „Спортна анимация”.

„По-трудно ми беше по време на следването за бакалавър, там придобих основа, сега с магистратурата надградих знанията си. Обмислям и докторантура, бих искала да стана преподавател в университета”, разкри Лили, която усилено се подготвя за Световното първенство по ориентиране в Естония и първенството на Югоизточна Европа в Чехия.

Сред 7-те магистри по спортна анимация са и благоеградското бизнес семейство Александра и Владислав Лидкови, също завършили физическо възпитание и спорт преди това. „Спортна анимация” има голямо приложение и е много важна в нашия бизнес, така че ние двамата прилагаме и на практика наученото тук”, призна Александра.

Между завършващите „Физическо възпитание и спорт за изявени деца и ученици” са биатлонистите от националния отбор Иван Златев и Васил Чорбаджиев. Поради интензивната състезателна дейност и подготовка те не успяха да присъстват на дипломирането.

Сред гостите на тържествената церемония бяха председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, директорът на дирекция „Социално подпомагане“Александър Балев, ръководителят на Комплекс за социални услуги за деца Маргарита Бербатова, директорът на Социално звено към община Симитли Ивайло Гоцев и др.

„Професионалният път трябва да подчертава човека и човешкото. Бъдете добър пример, който другите да следват”, посъветва абсолвентите председателят на ДАЗД и подари на декана книга с бели страници, на които преподавателите и възпитаници на факултета да записват точно такива добри примери.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене