След шокиращата изповед на Катя, загубила баща си! Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р О. Митев: Случаят не е подценен от дежурните екипи, предприети са адеквани действия…..

„Уведомен съм за постъпилата жалба от близките, веднага е назначена комисия за извършване на проверка, която се провежда в момента, изискана е цялата медицинска документация, случаят не е подценен от дежурните екипи”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. „Касае се за пациент, който е настанен в болницата по спешност в 16,30 часа, мъжът е бил в критично състояние, предприети са консултативно-диагностични действия, които изискват време”, заяви д-р Митев и поясни:

„Категорично заявявам, че екипите и от двете смени са изпълнявали служебните си задължения, през цялото време болният е бил под наблюдение. Има поставени камери за видеонаблюдение и записи на действията на колегите. Искам да уточня, че в нито една болница в европейските страни хоспитализирането не става без поставена точна диагноза. Не може още от постъпването в спешно отделение веднага да се прехвърли в друго отделение. На пациента са извършени изследвания в образна диагностика, ехография и рентгенография на коремни органи, както и рентгенография на бял дроб, този процес изисква време. След лекарския преглед е установено, че има сериозни комбинирани заболявания. Сред тях са нарушена проходимост на червата, това състояние не възниква за часове, близките са съобщили, че той е отказал да се храни от 2 дни, приет е с повръщане, което говори за възпалителен процес. Установен е и белодробен двустранен излив /акумулация на течност/ с настъпили изменения, почти липсващ един дял на белия дроб, организмът му дълго време е страдал от заболяването, което не е лекувано. Кръвното налягане също е било с ниски стойности, както и ниски стойности на кръвна захар – 2,9 при норма 6,1.

Вътрешен орган на пациента не е засегнат, както твърдят близките, защото гастроскопия не е извършвана. При поставяне на сонда през носа е имало достъп само до 10 см и манипулацията е прекъсната, след което се е появило слабо кървене от носа и попадане в устата. След манипулацията не е имало обилно кървене и не се е налагало тампониране.

Близките са оставени при болния, защото той започнал да буйства от тежкото състояние, а и за негово успокоение. Около 18,00 часа в шокова зала е имало още двама кървящи пациенти, след 19,00 часа мъжът е преместен в манипулациония кабинет за консултация със специалисти, но не е оставен сам, без присъствие на персонал. Колегите са обслужвали и други спешни случаи по същото време, всичко това е видно от документацията на отделението, всеки болен се записва на регистратурата.

Не е редно да се хвърля вина върху работата на цялото отделение. Предприети са реанимационни действия в шокова зала, анестезиологът е оказал помощ в 20,45 часа, болният е интубиран, но състоянието му е било неспасяемо. Разбирам болката на дъщерята, но в това отделение се обслужват болни от спешен порядък от двете области – Благоевградска и Кюстендилска, работата е тежка. Дъщерята е подписала документ, че не желае извършване на аутопсия и иска да бъде освободен.

Цялостната проверка на случая тече в момента”, заключи д-р Митев./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене