Свържете се с нас

Таблоид

Резиденция “Баба” ще спасява обезлюдващи се села около Гоце Делчев

Публикувано

на

Сдружението “Фабрика за идеи” е отправило призив към членовете на Сдружение на предприемачите в регион Гоце Делчев за финансова подкрепа на проект, насочен към възрастни и самотни хора в обезлюдяващи се села. Инициативата им се нарича Резиденция Баба и тя свързва млади хора от градовете и възрастни в обезлюдяващи се села на България. Участниците живеят в продължение на 1 месец в домакинства на хора от различни села из България. Основната краткосрочна задача на всички резиденти е да документират местни лични и фолклорни истории, ценно знание за занаяти и обичаи и да се вслушат в належащите нужди на селото и жителите му – емоционални и битови.

Резиденцията има и социално-предприемачески фокус. Част от участниците в нея разработват свои бизнес идеи, които са в помощ на възстановяването на икономическата активност в селата и тяхното постепенно съживяване.

Следващата Резиденция Баба е през септември 2017 г. и ще се проведе в села около Гоце Делчев.

Подкрепата от страна не местния бизнес би имала две основни измерения. Съживяването на поне едно българско село в района на Гоце Делчев е съвсем възможен резултат, който бихте могли да наблюдавате, подкрепяйки Резиденция Баба.  От друга страна, отношенията, които се установяват между участниците и възрастните хора от селата, са основа за дългосрочна взаимопомощ и солидарност.

hronika

коментара

Новини

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ!!! Blagoevgrad-News на 5 години! Мариета Димитрова: Разследващата журналистика е моята най-голяма страст!

Публикувано

на

Дами и господа, представям Ви г-жа Мариета Димитрова – главен редактор на Blagoevgrad–News. Медията, която днес става на 5 години.

Мариета, как се чувстваш,  вече сте на 5 години?

– Доволна съм, че достигнахме тези пет години. В този бизнес знаеш колко е трудно. Особено с постоянно роящи се нови и нови медии. Така наречени медии.

Да. И аз това щях да кажа. Това са сайтове, а не медии…

– Да. Оцеляването е трудно. Много се радвам, че се изградихме като име. Няма как да не съм доволна, защото преди пет години започнах съвсем самичка. С един лаптоп. Днес вече имам екип. Имам студио. Имам редакция. По възможност и доверието на хората.

Колко е важна за теб истината?

– Тя е най-важна. За мен като професионалист истината е най-важна. За нея трябва да се бори всеки един човек, който работи тази професия. Нашата работа е да работим за хората и да им казваме истината. Не нашата истина или онази, която е удобна, а да казваме нещата такива каквито са.

Какво ще кажеш за пътуванията си до Страсбург и Брюксел. По каква линия? Защо? Какво правиш там?

– До Страсбург последната година пътувам буквално през месец. В повечето случаи става въпрос за предаване на сесиите на европейския парламент. Ние създадохме декември месец миналата година и рубрика, която се казва „Европа отблизо“. С цел да покажем на хората в Българи, че Брюксел и Страсбург не са толкова далеч, колкото си представяме. Там има едни български представители, които по един или друг начин работят за нашата държава. Решенията, които се взимат в европейският парламент касаят всеки един от нас. Колкото и да ни се струват далечни. Целта на тези посещения и на предаванията, които правим там е точно такава. Да покажем на хората какво правят и какво работят българските евродепутати. Какви решения се взимат. Какви въпроси се обсъждат. Колко са важни те за всеки един отделен гражданин.

Как избраха точно теб за тези пътувания?

– Ние пътуваме с помощта на Европейското бюро в София. Преди това съм ходила само на семинари. Поканиха ни миналата година декември месец там. Бяхме доста голяма благоевградска група. Нас продължиха да ни канят защото ние създадохме и рубриката Европа отблизо. Фокус на която е това което се случва в Европейският парламент. Тези хора не ни канят просто да се разходим и да купим магнитчета на семейството. Важното е да работим докато сме там. Да се направят репортажи. Да се събере материал, който да се публикува след това. Това е идеята. Ние още при първите си посещения успявахме да направим доста материали от там. Те вероятно забелязаха това, че ние наистина работим. Даже при второто ни посещение ни казаха, че сме машини. Ние бяхме успели да направим най-много материали, които да публикуваме след това. Най-вероятно бяха останали доволни от нашата работа и продължиха да ни канят.

Най-после намери време и за почивка,  за къде пътуваш утре?

– Да, ще си открадна пет дни. Това лято не съм почивала изобщо и отивам малко на море със семейството. Ако може да се нарече почивка, с тази наша работа. Всекидневно напрежение, динамика и работа с хора. Но ще гледам да си почина и след това пак започваме….

Какво е нещото, което си си поставила за цел да направиш до края на тази година?

– До края на тази година ми предстоят наистина интересни неща. Нещото от което се вълнувам са предстоящите през октомври избори. Както и за повечето колеги. Тези избори на местно ниво са нещо много важно. Ще поработим. Това което наистина ме вълнува страшно много и считам за много важно е предстоящата конференция за разследваща журналистика в края на септември месец в Хамбург. Ще бъде пет дни. Това е една много стара моя мечта да участвам в тази конференция, защото моята слабост е разследващата журналистика. Аз мразя новинарството.  Това е моята среда. Обичам да ровя. Обичам да търся нещо различно, да показвам на хората нещо различно. Разследващата журналистика е моята най-голяма страст. Това събитие е най-голямото годишно събитие в тази сфера. На тази конференция ще се съберат хиляди колеги журналисти от цял свят, които се занимават конкретно с разследваща журналистика. Така че за мен това е най-важното нещо, което предстои. Със сигурност ще мога да науча много нови неща. Със сигурност ще успея да се срещна с много хора, които доста преди мен се занимават с тези неща. Има какво да науча и да си открадна както се казва от тях. Не бих го нарекла цел, но наистина е нещо интересно.

Вече имаш студио, но все още не сме видели Мариета като водеща. Това е една твоя стара мечта.

– Телевизията определено е моята страст. Обичам телевизията. Писането ми е една идея по-трудно. Винаги съм обичала камерата и снимането. Виждат ме хората от време навреме в интерес на истината в това амплоа. Опитвам се да снимам някакви предавания. Но те не са постоянни. Появяват се периодично. Със сигурност ще има проект на някакво седмично предаване, което ще се появява. Със сигурност читателите на Blagoevgrad-news.com ще ме видят и в тази роля. Ние поставихме началото преди един месец. Излъчваме директно от Страсбург. От европейския парламент и от техните студия. Така че тази мечта ще се сбъдне. Ще снимам по-често. Ще се виждам по-често в тази роля.

Имаш много приятели, но имаш и много врагове. Какво ще пожелаеш на хората, които не те харесват, на хората които мразят Blagoevgrad-News точно за това, че винаги казваш истината?

– Тези хора допринасят за моето съществуване. Някой беше казал, че в живота си ако не си успял да предизвикаш към себе си любов, омраза или завист значи си живял напразно. Аз съм предизвикала любов със сигурност от моите най-близки хора и моите приятели. Омраза и завист колкото искаш. Говоря за хората от политическите среди. Това е признание. Наясно съм, че няма как всички да ме харесват. Не се и стремя към това. Ако започнат всички да ме харесват значи съм спряла да правя журналистика а PR. Така че пожелава на тези които ме мразят, да са живи и здрави и да продължават да ме мразят. Това ме храни. Много им благодаря. Аз живея за тези хора, да им показвам, че моят път е правилният. Това те какво мислят не ме вълнува толкова много.

Какво ще кажеш за нас -Топ Преса?

– Топ Преса са на първо място мои приятели. Благодаря на вас г-н Байрактарски за колегиалността и отношението през всичките тези години. С теб сме работили много добре заедно и продължаваме да работим. Познавам те от времето, когато беше единственият рапър в югозапада. По това време всички момичета искаха да се докоснат до Айс. Тогава аз те поканих в едно старо студио в една местна телевизия, преди много години. Така, че нашето приятелство датира от доста време. Г-н Стаменов е изключително ценен мой приятел. Човек който страшно много уважавам и на когото благодаря. Надявам се общата ни работа да продължи и за напред. Така доказваме, че медиите могат да работят и заедно. Не само да плюят, хулят, завиждат и т.н.

Благодаря ти  за това интервю. Пожелаваме ви приятна почивка и успех на Blagoevgrad-News!

 

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Евростат: По 435 кг боклук годишно прави българинът

Публикувано

на

Средно по 486 кг боклук се падат на жител на Европейския съюз за 2017 г., сочат данни на статистическата служба Евростат.

Обемите са без промяна в сравнение с година по-рано и със 7% под пика от 525 кг отпадъци на човек през 2002 г. Страните членки, които са генерирали най-много боклук са Дания (781 кг на човек), Кипър (637 кг) и Германия (633 кг).

На България се падат средно по 435 кг отпадъци на човек, уточни БНР.
Най-малко боклук е генериран в Румъния – 272 кг, следвана от Полша (315 кг) и Чехия (344 кг).

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ