ОЧАКВАНО!!! Уволниха директора на сатовчанското ДЛС „Дикчан“

Със заповед на директора на ЮЗДП от бе прекратен договорът за управление на директора на „ДЛС Дикчан” – с. Сатовча и бивш кандидат за депутат инж. Пламен Поюков

Временно стопанството ще се управлява от зам.-директора инж. Здравко Камбошев.

До това решение се стигна след предаване на bTv, в която бяха разкрити нарушения при извеждане на сечи в държавни горски територии в района на дейност на ТП „ДЛС Дикчан”, извършени нарушения на действащото законодателство, изразяващи се в неупражнен контрол и допускане на системни нарушения, от които са настъпили неблагоприятни последици за държавното предприятие и териториалното поделение.

По данни на природозащитните организации близо 1/4 от добива на дървесина у нас е в сивия сектор. Изчислено е, че това са около 3 млн. кубични метра, които всяка година излизат от гората, без да са маркирани, без да са платени на държавата.

Основание за освобождаването на инж. Поюков са и нарушения в организацията на други дейности в стопанството. Установено е назначаване на служители с временни трудови договори по заместване, като някои от тях са без необходимия образователен ценз, както и липса на приемо-предавателни протоколи между титуляри и заместващи. Това според проверяващите е предпоставка за нарушения в горски територии. В лесокултурната дейност са констатирани некоректно изготвени технологични планове за есенна подготовка на почвата за 2017 г. и пролетното залесяване за 2018 г.

За вече бившия първи в Горското в родопското село това е втори сериозен скандал, в който е замесен за по-малко от година. В края на юли 2016 след разследване отново от bTv за незаконни кариери в Сатовча. Тогава бе уволнен служителят на ДЛС „Дикчан“ Цветан Марински, след като е разобличил връзките в незаконния дърводобив и фирмите на лица, свързани с директора на горското стопанство Пламен Поюков. Тогава по думите на директора Марински не е освободен заради това, а заради друго – транспортирал незаконно дърва, определени за местно ползване. Марински на свой ред отрече. „20 години давам сигнали за незаконен дърводобив и вечно главата ми е счупена. Хора на Поюков ме биха”, категоричен е горският, показвайки своя снимка със следи от насилие.

горски, дърва, добив, сатовча
Той на свой ред посочи, че Поюков покровителства зареждането на колата на съпругата си със служебно гориво. Директорът е вече глобяван с една заплата за това, че двама души са източвали служебен бензин. Това обаче е отделен случай. Поюков отхвърли обвиненията във физическа саморазправа и обясни, че Марински е четвъртият служител на ловното стопанство, освободен заради превозване на дърва без нужните документи – пластини и билет от Изпълнителната агенция по горите. Други служители обаче бе констатирано, че също са били уличени в подобна липса на нужните разрешително, но са се разминали със забележка. Оправданието им е, че са нямали достъп до интернет.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене